За кой път Столична община ремонтира ул.Цар Иван Шишман“? В

...
За кой път Столична община ремонтира ул.Цар Иван Шишман“? В
Коментари Харесай

Ремонтите в София – знае се, че не се знае кога и как ще завършат

За кой път Столична община ремонтира ул.„ Цар Иван Шишман “? В положение ли са ръководещите ГЕРБ в София да завършат най-малко един обект качествено и в периода, който сами са дали обещание? Това са най-често задаваните въпроси, откогато на 7 август централната софийска улица бе затворена за следващ път. Този път реконструкцията потегли от правата сред ул. „ Ген. Паренсов “ до ул. „ Ген. Гурко “. Уверението бе, че строителството там ще продължи до 25 септември. Датата мина, секторът към момента е затворен и разкопан, като няма изгледи скоро да завърши. Работата е предоставена на сдружение „ Парсек груп “, което ремонтира и прилежащата улица „ Шести септември “ – от „ Славянска “ до „ Иван Вазов “. Общата цена на дейностите е 5 430 883 лв. без Данък добавена стойност. Фирмата твърди, че строителството ще приключи най-много за 7 месеца, или към март следващата година. Почти никой живущ в региона обаче не има вяра на тези обещания.    

Според първичните изказвания на общината ремонтът на „ Цар Иван Шишман “ и на „ Шести септември “ от дълго време към този момент трябваше да е завършил. Двете улици бяха част от огромното обновяване на така наречен Зона 2 на столичния център, в която влизат още ул. „ Граф Игнатиев “ и ул. „ Солунска “, площад „ Славейков “, градинката „ Свети Седмочисленици “ и така нататък Точно по този начин, става дума точно за злощастния ремонт на „ Графа “. Проектът за него бе утвърден още през 2014 година, работите започнаха през 2018 година, а самият обект бе разгласен за подготвен през май 2019 година След това обаче описаната зона претърпя голям брой „ поправки на ремонта “, тъй като трябваше да се поправя стореното от първия реализатор - „ Джи Пи Груп “.

Оказа се, че преди да се поставят нови настилки и да се снижават равнищата на тротоарите, първо „ Топлофикация “ и „ Софийска вода “ би трябвало да подменят подземната си инфраструктура. Нещо, което общината и сдруженията не се бяха сетили да координират през 10-те години, откогато се приказва за този ремонт. Затова работите по ул. „ Шишман “ започнаха 2 година откакто завършиха тези по „ Графа “. От май до октомври м.г. улицата бе блокирана за промяна на тръби и живеещите по нея нямаха топла вода. След това бе положен краткотраен асфалт, за който се знаеше, че ще престои единствено няколко месеца. И тогава, и тази седмица от общината отхвърлиха да отговорят на въпрос на „ Сега “ какъв брой са платили данъкоплатците в София за този краткотраен асфалт и за неналичието на положително обмисляне на ремонтите.

Всъщност случаите, при които администрацията в столицата сякаш не приказва на един език със личните си общински компании, както и с изпълнителите на публичните й поръчки, са не изключение, а предписание. Примерите в това отношение са толкоз доста, че е

 

допустимо е да се напомнят само най-фрапиращите

 

Преди 4 година рехабилитацията на 500-метровата улица „ Иван Вазов “ продължи 417 дни, въпреки че по график трябваше да свърши за двойно по-малко. Сагата стартира през февруари 2018 година с подмяната на 80-годишенводопровод. През ноември обектът бе зазимен и работата беподновена още веднъж през февруари с полагането на нови тръби.Три месеца по-късно обаче тротоарът отново беразкопан. Причината – екип на ЧЕЗ внезапно откри, че под ул. " Иван Вазов " имастар10-киловолтов кабел, чиято замяна незабавно се постанова. Не стана ясно за какво потребността не е открита през 15-те месеца, в които на обекта към този момент се работеше. Така улицата остана разорана до 9 август. В един миг младежи от рекламна организация, която е наоколо, даже разчертаха спонтанен тенис корт, на който изиграха серия от демонстративни мачове.  

Живеещите към Западен парк също могат да кажат доста по тематиката по какъв начин общината извършва ремонтите си. И дали същата се грижи повече за правата и удобството на софиянци, в сравнение с строителните компании. Обновлението на втория по величина парк в София стартира напролет на 2018 година и трябваше да завърши за 1 година Цената бе съвсем 11 млн. лева с Данък добавена стойност, от които 8,5 млн. трябваше да дойдат по оперативна стратегия „ Региони в напредък “. За реализатор бе определена „ Галчев инженеринг “.

През 2019 година срокът бе продължен за първи път, откакто се оказа, че общината е признала на компанията 134 дни за неработни заради неприятно време - към пет месеца от всичките 12 по контракта. Тогава поданици на София попитаха Фандъкова в кой климатичен пояс се намира столицата, че да има толкоз дълъг дъждовен сезон. Отговор не последва.

През лятото на 2019 г. срокът бе продължен още веднъж, този път поради сбъркан проектоколо метода към парка от бул. " Сливница ". Не било взето под внимание, че покрай входната аркаминава магистрален тръбопровод и че градежът на нови уреди върху него е рисково. След това ръководещият орган по Оперативна програма “Регионално развитие” наложи глоба от 25 на 100 от цената на ремонта поради нелегално изменение на подписания контракт. Глобата бе обжалвана, а в отговор ръководещите от ГЕРБ гласоподаваха да се провиснал 3,5 млн. от бюджета на София, с цел да се заплати на компанията, когато тя най-сетне сколаса да завърши ремонта. Това се случи през март 2021 година, само че проблемите със Западен парк продължиха и по-късно. Оказа се, че след дъжд или сняг в него може да се влиза единствено с риболовен ботуши, както и че учениците няма да могат да учат през лятото в така наречен Зелено учебно заведение, защото то също се наводнява. Дефектите с обновеното пространство не престават и досега, като жители постоянно алармират за пропаднали настилки и подгизнали зелени площи.

Въпреки че управата на София постоянно твърди противоположното, измененията на строителните бумаги бъркат в допълнение в джоба на столичани. Преди време „ Сега “ заяви, че недомислените планове са коствали на данъкоплатците още 250 000 лева за единствено два обекта - упоменатата Зона 2 към „ Графа “, както и Зона 4 – площадите към храм-паметника „ Сухопътни войски. Александър Невски “ и Народното събрание. Въпреки че ремонтът там стартира през 2018 година, на идната година той също бе спрян. И бе възобновен това лято, още веднъж със съпътстващи забавяния и неприятно качество. Междувременно документите за Зона 4 бяха модифицирани, откакто едвам след началото на ремонта общината разбра от писмо на „ Софийска вода “, че към храма няма построена дъждовна канализация. Отново постфактум на „ Московска “ 33 научиха и че военното министерство предизвестява за риска, който носи вероятно строителство в региона на Централния боен клуб и Централната армейска библиотека. Пак по същото време се разбра и че Министерство на културата исканово решение за осветлението в Зона 4. В същия интервал и кметът Йорданка Фандъкова призна с половин уста, че някои решения в началния план са били лоши– да вземем за пример концепцията за преместването на паметника на Българския опълченец и скулптурите на проф. Любомир Далчев. В резултат ръководещите в София взеха решение да платят още пари на проектантското бюро „ А.Д.А “ за преработката, а служителите се оправдаха, че това били „ непредвидени условия “.

 

Освен че за ремонтите в София не се знае дали ще стартират и по кое време ще свършат,

 

както и с какъв брой ще се оскъпят, при тях има и още един проблем – на финала резултатът често е доста друг от утвърждения. Емблематичен в това отношение са към този момент упоменатият площад „ Славейков “ и трансформиралата се в именита Зона 2 на центъра. Обновлението там струваше на българските и европейските данъкоплатци към 24,5 млн. лева с Данък добавена стойност. С тези пари „ Славейков “ и „ Графа “ трябваше да се трансфорат във витрина на града (СОС утвърди ремонта, когато още се смяташе, че София има късмет да бъде определена за европейска столица на културата през 2019 г). След края на строителството обаче редица детайли останаха незавършени, а ръководещите си затвориха очите. Например на  " Славейков "  отдавна трябваше да има красиви квадратни композиции от лят камък и кашпи, на които гражданите да седят и да се любуват на актуализирания площад(виж снимката от плана и фотография на действителната ситуация). Всяка от тези композиции бе с цена от 8922 лева без Данък добавена стойност и за тях " Сега “ неведнъж писа. В края на ремонта обаче се оказа, че планът на студио „ А.Д.А “ е невъзможен за реализиране, защото пейките ще застанат на трамвайната линия. Затова множеството композиции бяха разчленени на съставните им части и бяха разхвърляни из площада. През 2019 година Фандъкова даде обещание да разпореди на проектанта - арх. Иво Панталеев, да откри ново решение за тяхното разполагане. Нищо от обещаното не бе направено и към този момент е ясно, че няма да бъде. Не и до момента в който ръководят настоящият кмет и ГЕРБ.

Голи и безполезни не престават да стърчат и така наречен перголи на „ Славейков “, появили се на мястото на тогавашния хартиен пазар. За тях в началото бе казано, че ще бъдат с озеленяване върху таваните. Впоследствие Столичният общински съвет се отхвърли от тази концепция. Вместо това той скандалноразреши на сдружението си „ Пазари Запад “ да сложи под перголите 7 сергии, за които да се заплати галактическата цена от 47 285 лева. за брой. Въпреки утвърждения голям разход новите витрини към момента не са се появили. В резултат един от най-емблематичните площади в София наподобява повече на директна зона за бързо прекосяване, в сравнение с място за обществен живот.  

 

Топ 5 на забавените планове

 

-Обновлението на площад „ Света Неделя “

През ноември 2019 година жури избра студиото на италианския проектант Масимилиано Фуксас да създаде плана за обновлението на площад „ Света Неделя “ към едноименната черква. При представянето му кметът Фандъкова загатна 2021 година като допустима за начало на строителството. В миналата изборна акция тя тържествено даде обещание в четвъртия й мандат най-сетне зоната към „ Света Неделя “ и близкият хотел да бъде освободена от грозните заграждения и колите и пространството да стане пешеходно. С плана на Фуксас общината обвърза и спасяването на градинката пред хотел „ Рила “, която от години се трансформира във все по-голяма язва в сърцето на града.

Към ден-днешен е съвсем несъмнено, че до края на ръководството на Фандъкова ремонт на „ Света Неделя “ няма да има. Последно основният проектант Здравко Здравков се оправда, че издаденото от него позволение за градеж е обжалвано и че обновлението се отсрочва до произнасянето на съда. Междувременно ръководещите от ГЕРБ парираха няколко претенции още преди реализацията на плана на Фуксас паркирането към църквата да се забрани и пространството да се даде на пешеходците и туристите.

  

-Продължението на градските кръгове

Въпреки че кметът Фандъкова и общинарите от ГЕРБ непрестанно повтарят, че построяването на градските кръгове в София е приоритет за облекчение на трафика, работата по това направление върви извънредно постепенно. Досега в този мандат на Фандъкова бе уголемен и удължен едвам 1 км от бул. „ Тодор Каблешков “ - от бул. „ България “ до ул. „ Луи Айер “. Това се случи с обичайните взаимни отстъпки с качеството и спестени санкции на изпълнителя „ Трейс Груп Холд “. През това лято общината разгласи конкурс за продължението на „ Тодор Каблешков “  до бул. „ Черни връх “, като реализатор още не е определен. В момента пък като част от същия кръг се построяват 600 метра от ул. „ Филип Кутев, “ сред ул. “Атанас Дуков “и ул. “Сребърна “. И тук тече процедура за продължението към бул. „ Симеоновско шосе “, която още не е завършила.

Това е всичко, с което София може да се похвали в графата „ вътрешни градски кръгове “ в този мандат на Фандъкова. Въпреки че в предизборната й стратегия попадаха още пробив на бул. „ Данаил Николаев “, който да свърже Централна и Сточна гара, пробив на бул. „ Пенчо Славейков “ при „ Пирогов “, строителство на бул. „ Тодор Каблешков “ от страната към бул. „ Борис III “, създаване на трамвайна линия по него и така нататък

 

-Изграждането на паркинги в центъра и кварталите

Паркирането в София става все по-голям проблем, тъй като в града непрестанно се записват нови и нови коли. В същото време Столична община непрекъснато написа и приема стратегии за градеж на многоетажни паркинги в кварталите, които си стоят единствено на хартия. Въпреки че при започване на четвъртия мандат Фандъкова оповести старт на гръмка стратегия за създаване на такива, от този момент не е направено доста. Освен откриването на няколко буферни паркинги по линиите на метрото общината е съобщила за още единствено един открит нов общински паркинг. Той се намира в „ Надежда “ и е с потенциал от 147 места. Любопитното е, че първоначално част от него трябваше да е углавен паркинг на ЦГМ, само че след това общината се опомни и го даде напълно за прилагане от жителите.

 

-Поддръжката на спирките на градския превоз

След като не съумя да ги даде на концесия, Столична община съвсем изцяло абдикира от задължението си да поддържа спирките. През юли 2018 година Столичният общински съвет реши да търси концесионер за 2600 точки. Срокът трябваше да е 15 година с алтернатива за още 5 година По 400 от спирките бе планувано да има рекламни детайли, а по 300 - павилиони за продажба на вестници и дребни артикули. Общината очакваше да получава по 80 000 евро годишно концесионна такса. От бъдещите ползватели на спирките се очакваше до 2 г. да подменят всички спирки в София. За същото общината би трябвало да даде над 18 млн. лева, а с концесията те ще бъдат спестени - по този начин Йорданка Фандъкова изясни за какво се афишира състезанието. 

През 2020 година обаче стана ясно, че никой не е показал интерес към него. И през това време, и по-късно ръководещите в София оставиха казуса с местата, на които стопира общественият транспорт, на милостта на природата. В контактния център на общината и в обществените мрежи непрекъснато могат да се видят сигнали, че спирки са без навеси, пълнят се с вода след дъжд и сняг, хората мръзнат и се мокрят, до момента в който чакат градския превоз, и т.н. 

 

-Спасяването на минералните бани 

През 2019 година Фандъкова записа в предизборната си стратегия, че през идващите 4 година ще бъдат избавени от пълзящата съсипия " три от знаковите бани с минерална вода - Банкя, " Овча купел " и " Горна баня ". " Възстановяваме второто крило на Централната минерална баня след нов интернационален архитектурен конкурс ", даде обещание още кметът. Три години по-късно единствената ремонтирана минерална баня е тази в Баня. В същото време обаче тя към момента не действа, така като управляващите в София се провалиха в концепцията си да намерят концесионер за нея. Поради което тя бе дадена за ръководство на общинското сдружение " Софийски парцели ". " Овча купел " и " Горна баня " не престават да се разпадат, като в " Овча купел " екипът на Фандъкова има проекти да направи теоретичен център, което среща мощния отпор на огромна част от софиянци. Те упорстват комплексът да бъде възобновен като баня. Особено абсурден е и казусът с Централна баня. Главният архитект наистина провежда конкурс, участниците в който потвърдиха, че тя може да бъде модерен СПА център. След това обаче ръководещите от ГЕРБ принудиха Здравков да отдръпна отчета си за приемане на проект за възобновяване на обекта. При дебатите пролича, че властта в София избира да тупка топката и да не взема решение проблема.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР