За концесионер на летище София е определен консорциум Соф Кънект,

...
За концесионер на летище София е определен консорциум Соф Кънект,
Коментари Харесай

Соф Кънект взима летище София на концесия

За концесионер на летище София е избран консорциум " Соф Кънект ", с летищен оператор " Мюнхен ", показва в изказване министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков, представен от пресцентъра на МТИТС.

Операторът ръководи второто най-натоварено летище в Германия след Франкфурт. Той е класиран преди всичко с 86,12 точки.

На второ място е класиран участникът консорциум " Еърпортс Де Пари " Европейски Съюз. ЕЙ и " ТАВ Хавалиманларъ Холдинг " А. Ш. с 80,31 точки. На трето място е класиран участникът " Фрапорт България " с 80,19 точки. На четвърто място е участникът консорциум " Витоша " с 78,42 точки и на пето място е участникът консорциум " ССБ София Еърпорт " с 66,15 точки.

Министър Желязков прави значимо конкретизиране, че и петте предложения са извънредно положителни. " Който и от петимата участници да беше класиран преди всичко, летище София щеше и ще има извънредно висока вероятност за развиване през идващите години ", счита той.

Трима от участниците са получили оптимален брой точки - 100 на техническото си предложение. Това са консорциумите " Соф Кънект ", " Фрапорт България " и консорциум " Витоша ".

При оценката си комисията е взела поради изпълнимостта, достоверността и устойчивостта на предлагания модел за развиване. Компонентите от този модел са общ проект за развиване на летището, бизнес проект за развиване на летището, финансов проект за развиването на летището, тактика за развиването на летището и съответните предвиждания за периода на концесията.

По думите на министър Желязков участниците към този момент са известени за сегашното решение, като на всеки един от тях е възложен по електронен път копие от решението и протокол от работата на комисията за провеждането на процедурата.

Договорът може да бъде подписан съгласно периода, който е очакван в документите за присъединяване, след приключването на 15-дневен период от през днешния ден. При обжалване пред Комисия за защита на конкуренцията, което може да стане в 10-дневен период от оповестяване на решението, ще се развие спор пред Комисия за защита на конкуренцията, който спор ще продължи надлежно пред Върховния административен съд, който ще се произнесе дефинитивно в едномесечен период от постъпването на решението на Комисия за защита на конкуренцията. " Тоест даже и да имаме оборване на решението, процедурата по оспорването ще се развие в къси обозрими периоди ", показва министър Желязков.

" Този спор ще се развие пред Комисия за защита на конкуренцията и по-късно ще продължи във Върховен административен съд. Решението на съда ще бъде дефинитивно в границите на един месец от постъпването на решението на Комисия за защита на конкуренцията ", обясни министърът, ако някой от претендентите апелира. Според Желязков даже да има оборване, крайното решение ще се вземе в къси и обозрими периоди.

Конкурсът с офертите за концесията на летище София беше отворен при започване на май. За първи път той беше изработен по новия Закон за концесиите. Самата процедура е оптимално предпазена от позиция на злоупотреби с документите.

Процедурата за летище София бе открита с решение на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията от 2 юли 2018 година В хода на процедурата са заложени 3300 въпроса, на които са дадени отговори.

В процедурата, от началото до края, сме подпомагани както като подготовка, по този начин и като пълномощия, от Световна банка, в съдействие в Европейска банка за възобновяване и развиване, и от подразделението на Световна банка - Международната финансова корпорация, напомня Желязков.

Всички участници на 9 май бяха позволени до присъединяване. В продължение на 90 дни, комисията за оценка на офертите прегледа и разиска офертите на участниците.

Бяха изискани спомагателни уточнения в процеса и петимата участници дадоха разяснения, по отношение на отправените въпроси, показва Желязков.

Транспортният министър акцентира, че офертите са били извънредно мощни и оспорвани а техническата част е била основна при определянето на крайния общ размер на точките, с които се дефинира класирането на претендентите.

Концесията е публично-частно партньорство.

В изказването си Росен Желязков акцентира, че ролята на страната ще остане освен като страна по договорката, а ще бъде в обществената инфраструктура, с оглед стратегическите и национални ни ползи. Държавата ще участва на летище София и като регулация, обвързвана с летищни такси, запазване на границата ни, посредством гранична полиция, и с всичките си митнически, ветеринарни и други структури. Ролята на концесионера ще бъде в развиването на летището, като актив и ще бъде обвързвана с подобряването на услугата, посредством вложения в инфраструктурата, която ще продължи да бъде обществено държавна благосъстоятелност.

Министър Росен Желязков през днешния ден срещна с решението си за избор на концесионер на летище София и народните представители от Комисията по превоз, осведомителни технологии и известия в Народното събрание. Надявам в най-скоро време да имаме участник с влезнал в действие контракт, показва министър Желязков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР