За късметлии могат да се смятат и тези, които са

...
За късметлии могат да се смятат и тези, които са
Коментари Харесай

Как да преборим махмурлука

За късметлии могат да се считат и тези, които са наясно по какъв начин да се оправят с махмурлука след огромната забава. Един от препоръките за ободряване след множеството напитки е яденето на солена риба на сутринта. 

Важно е навреме да се пие вода, изключително преди потреблението на алкохол, с цел да приведе организма във форма, както и да се редуват вода и алкохол. В същото време, след празненство, не би трябвало да прекалявате с пиенето на вода, защото честото вървене до тоалетна може да наруши съня, което на сутринта ще се чувствате зле.

Алкохолът не следва да се комбинира с газирани питиета и с кафе, което обезводнява организма.

Най-важното и явно предписание, което хората непрекъснато пренебрегват, е достатъчното количество храна, което би трябвало да се поема редом с алкохола.

Но в случай че въпреки всичко не съумеете да избегнете махмурлука, най-лесният метод да се съвземете бързо са физическите извършения и приемът на задоволително електролити. Ако с изключение на махмурлук ви мъчи и гадене, би трябвало да се пие напитка с джинджифил, която ще понижи възпалението и ще успокои храносмилателната система. 

Що е махмурлук и по какъв начин поражда?

Точните аргументи за махмурлука към момента не са ясни. Най-вероятните са дехидратация (алкохолът работи като диуретик и извежда течностите от организма) и натрупването на ацеталдехид, който е отровен артикул на разграждане на етанола. Освен това има данни, че алкохолът краткотрайно нарушава салдото на невромедиаторите – субстанции, които предават импулсите сред нервните кафези.

Според изследване признаци на махмурлук изпитват към 78% от хората, които предходната вечер са приели по-голямо количество алкохол.

За пораждане на това положение способстват разнообразни фактори. Най-често срещаните признаци са отмалялост, главоболие, стомашно разстройство. Понякога се явяват леки пропуски в паметта и тогава се намесват други участници в празненството, които описват по какъв начин е протекла нощта. Какво поражда махмурлука и за какво страдаме от него?

Дехидратация и електролитен дисбаланс

Алкохолът има свойството да понижава равнището на антидиуретичния хормон (ADH). Това води до повече обособяване на вода от бъбреците и надлежно до по-често посещаване на тоалетната. Когато изпиете да вземем за пример 250 ml коктейл с 50 g алкохол в него, можете да очаквате организмът ви да отдели към 600–1000 ml урина.

Ако замените някои от алкохолните питиета с безалкохолни, евентуално няма да се дехидратирате.

Освен сухота в устата и жадност, признаците на махмурлука се показват още в потъмняване на урината (тъмно жълт до оранжев цвят) и нарушени мозъчни функционалности, да вземем за пример неспособност да се концентрираме.

По-честите визити на тоалетната водят до загуба на значими електролити, като натрий, магнезий, калий или калций. Тези електролити са виновни за поддържане на оптимална хидратация и се грижат за вярната функционалност на мускулите, нервите, сърцето и мозъка. Поради това нарушаването на техния баланс постоянно има негативен резултат върху положението ни в деня след празненството.

Разграждане на алкохола

Елиминирането на алкохола (етанол) от организма изискуем главно на черния дроб. Клетките на черния дроб създават ензим, наименуван алкохол дехидрогеназа (ADH). Този ензим задейства превръщането на етанола в ацеталдехид, който от своя страна има токсични резултати върху организма.

Следователно ацеталдехидът може да се смята за главен провинен за нашето главоболие, гадене и други признаци на махмурлука. За благополучие в организма се образува и различен ензим – ацеталдехид дехидрогеназа (ALDH), който се грижи за разграждане на ацеталдехида до неактивна оцетна киселина.

При някои хора е генетично предопределена понижена дарба за произвеждане на ензимите ADH и ALDH.

Такива хора нормално разграждат по-слабо ацеталдехида, което може да се изрази в обща по-ниска търпимост към алкохола. Може би и измежду вашите познати има подобен, който даже и след една чашка става доста по-весел от останалите в компанията. В разграждането на алкохола съществуват даже расови разлики — почти при 50% от популацията в Източна Азия се следи затруднено или понижено произвеждане на ALDH.

Пиене на алкохол на празен корем

Вероятно към този момент сте чували остарялото предписание: „ Първо се нахранете добре и по-късно можете да пийнете алкохол. “ Ако сте спазили това предписание, сутринта след купона ще бъде доста по-приятна. Пиенето на алкохол на празен корем не е най-хубавата концепция.

На празен корем алкохолът се всмуква по-бързо в кръвта, което по-късно може да се прояви с болки в корема, гадене по-тежки признаци на махмурлука. Добре е преди планувано празненство да вечеряте вкъщи или на празненството да замезите с хапки и други лакомства, които оферират домакините. 

Първите признаци на махмурлук се следят 6–8 часа след изпиване на последната напитка.

Това е интервалът на изтрезняване, когато алкохолът към този момент е отстранен от организма. След това би трябвало да изминат почти 20–24 часа до цялостно избледняване на признаците и завършек на махмурлука. Всичко зависи от доста фактори, като типа и количеството на употребявания алкохол, генетичната предразположеност, скоростта на метаболизма, както и телесното тегло и височината.

Но в случай че се местите без спиране от едно празненство на друго, както нормално се случва сред Коледа и Нова година, може да отнеме малко повече време, с цел да се върнете изцяло към естественото си положение. Много е евентуално махмурлукът ви да продължи няколко дни, след което ще си обещаете в никакъв случай повече да не близвате алкохол.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР