За каране в аварийна лента на магистрала ще се отнемат

...
За каране в аварийна лента на магистрала ще се отнемат
Коментари Харесай

Внимание, шофьори! МВР рязко повишава отнемането на контролн...

За каране в спешна лента на автомагистрала ще се лишават 10 точки , а за шофиране след приложимост на алкохол може да се стигне до взимане на 20 точки. Това планува план за промени в и пуснат за публично разискване на държавния Портал за публични съвещания.  

Наредбата дефинира оптималния размер на контролните точки, изискванията и реда за отнемането и възобновяване им, листата на нарушаванията, при осъществяването на които от наличните контролни точки на лидера, направил нарушаването, се лишават точки съгласно позволеното нарушаване. В момента оптималният размер на контролните точки за доклад на осъществяваните нарушавания на Закона за придвижването по пътищата (ЗДвП) е 39. При в началото издаване на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство притежателят му получава 26 контролни точки, които също стават 39 след придобиване на 24 месеца стаж като лидер.

Със сегашният план са препоръчани група от нарушавания , за които до този миг не са отнемани контролни точки, както и е повишен размера на отнеманите точки за избрани нарушавания. Според създателите на промените, те се постановат понижаване на пътнотранспортния травматизъм.

Министерство на вътрешните работи ще пусне мощни немаркирани коли , оборудвани с камери, които ще записват агресивното държание на водачи на високоскоростни първокласни коли по автомагистралите и скоростните пътища. Това са част от ограниченията, признати на последното съвещание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемит
 04 Дек. 2018

Управлението на МПС от водачи след приложимост на алкохол е измежду най-опасните действия, застрашаващи сигурността на придвижването по пътищата, защото понижава опциите на лидера да възприема обикновено пътната конюнктура, забавя неговите реакции, покачва неговото самочувствие, пишат от Министерство на вътрешните работи.  Затова и във връзка с ръководство на моторно транспортно средство след използването на алкохол са диференцирани точките, които се лишават за двата нови интервала на централизация на алкохол в кръвта, от 0.5 на хиляда до 0.8 на хиляда и от 0.8 на хиляда до 1.2 на хиляда, надлежно 8 и 12 контролни точки.

Завишен е размера на отнеманите точки за наново нарушаване, обвързвано с каране след приложимост на алкохол - от 15 на 20 точки , Повече точки  ще се взимат и от тези, които откажат кръвни проби за алкохол и опиати - от 12 на 15 точки.

След като единствено преди няколко дни стана ясно, че не са събрани повече от 109 млн.лв наложени санкции за повече от 1,4 млн. пътни нарушавания, Министерство на вътрешните работи и Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ започнаха рекламна акция на проектозакон, с който тези санкции да станат неизбежни. 

Въвежда се нова глоба - за придвижване в лентата за наложително прекъсване по автомагистрала . В тези случаи ще се лишават 10 контролни точки. Движението в лентата за наложително прекъсване по автомагистрала е извънредно рисково нарушаване заради застрашаване живота на пасажерите в спрелите наложително по някаква причина МПС и възпрепятстване придвижването на колите от избавителните служби, при положение на тежко пътнотранспортно произшествие или различен случай, аргументират се създателите. Завишава се броя на отнеманите точки за нарушаване и за лидер, който се движи в платното за насрещно придвижване по автомагистрала и скоростен път - от 10 на 15 точки. При повторност на нарушаванията с лентата и насрещното, глобата става 20 точки.

Има завишаване на глобите и при погрешно изпреварване .

" Изпреварването е една от най-опасните маневри, като неправилното й осъществяване постоянно приключва с преден удар. Опасността значи, че някой различен участник в придвижването е заставен да прави избавителна маневра. Затова, за погрешно изпреварване, в случай че от това е основана непосредствена заплаха за придвижването се усилват отнеманите контролни точки от 10 на 13 ", пишат от Министерство на вътрешните работи.

Предлага се повишение на наказания, свързани със скоростта.

" На последващо място, превишаването на позволената скорост е извънредно рисково нарушаване. В статистиката, по причина скорост, се записват над 30% от всички смъртни случаи. Скоростта, по време на произшествието, оказва директно въздействие върху тежестта на получените контузии. В тази връзка се завишава броя на отнеманите точки от 12 на 18 за превишаване на позволената оптималната скорост в обитаеми места с над 50 км/час от водачи на МПС за публичен транспорт на пасажери и товари ", пишат от Министерство на вътрешните работи, представени от " Сега ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР