За какво точно се сещате, когато видите X? Двадесет и

...
За какво точно се сещате, когато видите X? Двадесет и
Коментари Харесай

Ребрандиране в стил „Мъск“: Какво означава X, който смени Twitter

За какво тъкмо се сещате, когато видите " X "?

Двадесет и четвъртата писмен знак от латиницата?

Римската цифра за 10?

Алгебрична променлива?

Нещо с рейтинг X или целувка в края на текст?

Буквата, която държи Мълдър и Скъли толкоз заети?

Освен в случай че предходната седмица не сте били в кома, несъмнено сте чули, че последното решение на Илон Мъск е да се откаже от емблематичното лого на Twitter – синята птичка, в интерес на надалеч по-зловещото X, написа в разбор по тематиката Euronews.

Но какво значи това ребрандиране и дали е интелигентен ход, като се има поради символичната тежест на Х?

Лични връзки

Мъск постоянно е бил удивен от буквата Х.

Това датира още от времето, когато той се пробва да назова втората си компания X.com, която се трансформира в PayPal. Най-накрая му се получи, откакто пусна на пазара Model X, един от първите модели на компанията за електрически коли Tesla, основа SpaceX и започва приложението си за изкуствен интелект xAI.

Най-показателното от всичко обаче е, че той назова най-малкото си дете X Æ A-12 - или в резюме " X ".

През април той даже публично промени юридическото име на Twitter на X Corp, а в този момент всеки, който отиде на X.com, ще бъде пренасочен към Twitter.com. Въпреки че съгласно Мъск главният домейн за услугата в последна сметка ще бъде X.com.

Миналата седмица беше единствено с цел да направи естетиката публична и да съобщи претенциите си към обичаната си марка X.

Той не е единственият удивен от признака, за което свидетелства ребрандирането на английския ефирен канал ITV на услугата им по поръчка на ITVX, добавя Euronews.

За силата на един знак

Символът Х се употребява в доста области - от алгебрата до науката и духовността и има нещо като тайнствен сексапил, което кара мнозина да го считат за най-могъщата писмен знак в писмеността.

Х съставлява както познатото (маркира обещано място), по този начин и непознатото (в алгебрата) и има разнообразни мистични свойства.

Мъск явно знае това.

Използването му е знак за мощ, а присвояването на многостранния знак може да се приспособи към потребностите на всеки според от подтекста и средата.

По създание милиардерът се е застраховал и се пробва да се хареса на необятната публика, като в същото време се  наслаждава на символичната тежест на знаците, както вършат доста " секрети " общества, добавя Euronews.

Заслужава да се означи също, че Х постоянно се свързва със гибелта и прераждането, защото се счита, че отбелязва края на един цикъл и началото на различен.

Това препраща към асоциацията на буквата със Samekh в еврейската писменост, която е знак на змия, поглъщаща личната си опашка - това, което в окултните учения се назовава посредством " S " като Ouroboros и е знак на безконечния цикъл, на смяната или прехода. Нещо, което е много уместно, като се има поради актуалното положение на (доста хаотичен) преход на Twitter под управлението на Мъск.

Духовни свойства и злокобен подтекст

Х постоянно се употребява от католическата черква като знак на Светата Троица, а в индуизма Х съставлява Светата Троица на Брахма, Вишну и Шива. Тя се възприема и като заветен знак на свещения кръст; изключително при тълкуването на сънища, кръстът символизира жертвоприношение или даже изтезание.

Отново много подходящо, като се има поради адският пейзаж, в който се трансформира Twitter през годините, с разпространяването на речта на омразата и онлайн издевателството, приети като нездравословни за психологичното здраве.

Стигаме до извода, че Х е знак с отрицателен нюанс. Макар че може да се възприема като тотем за отбрана, предпазващ от зли духове - поверие, което евентуално се корени във обстоятелството, че наподобява на два кръстосани меча - буквата има безспорен злокобен подтекст.

В исторически проект тя може да припомня за робството. За доста африканци и афроамериканци Х е маркер за неявяване, тъй като някои робовладелци в никакъв случай не давали име на робите си. Фамилните имена просто са били заменяни с Х. Ето за какво през 1952 година Малком Х приема фамилното име Х; за него то символизира незнайното африканско име на предците му, добавя Euronews.

Трудно е да се пренебрегне и асоциацията на Х със гибелта. Символът на черепа и кръстосаните кости от дълго време се свързва с заплаха, изключително откакто бил асоцииран с пиратите. В последна сметка той се трансформира в стандарт за етикетиране на токсични субстанции, като по този метод ускорява асоциацията си с мрака.

X като нож с две остриета

Х може да значи цензура, изключително при филми с рейтинг Х и порнография.

След това има потомство Х – родените сред 1965 и 1981 година, определяно като демографска група, която не се вълнува от публичния напън и парите.

Други образци от попкултурата обаче могат да провокират носталгия и даже неспокойствие: комиксите и филмите за Х-Мен; Х като редуциране за " рисков " във връзка с спорта и игрите; паметният научнофантастичен сериал от 90-те години " Досиетата Х ", който се върти към тайните теории и параноята на американското държавно управление...

Звучи ли ви познато?

Може би Мъск е почитател на сътрудниците Мълдър и Скъли, и в случай че е по този начин, избрал е подобаващия миг да се отърве от емблематичната птичка на Twitter, защото през 2023 година сериалът навършва 30 години.

Каквито и да са аргументите, потреблението на Х си остава нож с две остриета. Той може да символизира божественост и естетика като симетрична писмен знак, само че препратките към гибелта, токсичността и понятието за неточност (върнете се към учебните си години) в никакъв случай не са надалеч.

А може би прекаляваме с мисленето и Мъск просто счита, че буквата наподобява готино, добавя Euronews.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР