За качеството на публичната реч, за езика на политиците и

...
За качеството на публичната реч, за езика на политиците и
Коментари Харесай

За качеството на публичната реч разговаря вицепрезидентът Йотова със студенти българисти и ученици

За качеството на обществената тирада, за езика на политиците и езика в медиите разговаряха на „ Дондуков “ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и студенти, компетентност „ Българска лингвистика “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, и възпитаници от 21. Средно учебно заведение „ Христо Ботев “, София. В срещата участваха и преподавателите езиковеди доцент Надежда Сталянова и доцент Владислав Миланов. Двамата от години изследват обществената тирада на политиците.

Вицепрезидентът поздрави студентите, че са избрали „ Българска лингвистика “ – компетентност, която дава доста богата обща просвета и основава солидна основа за всяка професионална реализация. „ Езикът е белег на еднаквост, на суверенитет, на национална памет – във ваши ръце е борбата за неговото запазване и разпространяване “, съобщи Йотова.

Студентите и учениците демонстрираха интерес към опита на вицепрезидента като публицист и представител на България в Европейския парламент. Тя показа за приноса на тези професионални поприща към построяването й като политик. „ Много рядко човек, зает с политика, приказва като Вас с отговорност към българския език “, обърна се доцент Владислав Миланов към вицепрезидента.

Общо беше мнението, че липсва разговорът на всяко равнище в публичните и политическите връзки. На срещата бяха разисквани главните рискове пред обществената тирада на политиците – клишета, унифициране на речта, което девалвира думите, елементаризиране на изрече, речева експанзия, разбъркване на литературен жанр с улична тирада. „ Българският език би трябвало да бъде основна част от портфолиото на политиците – умеенето да употребяват литературен език, да го пазят, да владеят силата на думите “, акцентира Йотова. Доц. Миланов уточни, че огромен % от книжовните правила се нарушава всеки ден в Народното събрание.

Вицепрезидентът Йотова показа концепцията си за основаване на Български народен културен институт по образеца на Гьоте институт или Сервантес и срещна утвърждението на гостите. Обсъдени бяха и изгубените позиции на лекторатите по български език и просвета в университети по света. Илияна Йотова показа и за подготвяните от нея конгреси, отдадени на българския език и на кирилицата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР