“За качеството на българското вино може да се говори много.

...
“За качеството на българското вино може да се говори много.
Коментари Харесай

Лозари: Качеството на българското вино е на световно ниво

“За качеството на българското вино може да се приказва доста. Българското вино е на международно равнище като качество, само че в последните години и брашна и страната не е направила нищо за него. ”


Това съобщи Йордан Чорбаджийски, търговски шеф на Black Sea Gold Pomorie и ръководител на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) в България по време на кръгла маса на тематика „ За качеството на българското вино “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

“Няма лицензиран производител, които да не си следи качеството, да не минава разбори, и нещо със вещества да се появи на пазара. Смея да настоявам, че в доста случаи, да не кажа в множеството случаи, нашите български виновност са в пъти по-качествени от вносните ”, добави Чорбаджийски.

Той прикани да се употребява българско вино, само че от лицензирани и регистрирани производители.

Венцислав Любенов, районен управител на Вила Юстина, уточни, че в България се създават фантастични виновност. “Хората, които създават виното в България, са на извънредно високо равнище, експерти. Хората, които започнаха през 80-те години, работят и до ден сегашен. Проблемът идва за какво нашето вино не е конкурентно и за какво е скъпо - 4000 лв. сега коства да създадеш 1 декар лозе. За да произведеш качествено грозде, то стъпва на 0,80-1,20 лева кг ”, посочи той. Според него вносът на вино в страната е неконтролируем.

Андрей Велчев, ръководител на съдружие „ За налична и качествена храна “ уточни, че това е четвъртата поредна кръгла маса, която сдружението провежда.

“Поводът за кръглата маса не са единствено сигнали за некачествено вино, само че и такова създадени в кутии, което има съмнителни вещества в себе си, само че и тематиката е, че има към момента неотговорени въпроси по тематиката за самото качеството и процесът на произвеждане. ”, изясни той.

Доц. доктор Христо Спасов, началник на катедра " Технология на виното и пивото ", зам.-ректор „ Учебна активност и научен състав “ на УХТ уточни: “Университета ни тази година празнува 70 години, а самата ни катедра е една от основателките - 73 години откогато има образование по винарска технология. Може би над 3000-3500 студенти са приключили през всички тези години ”, посочи той. Д-р Спасов акцентира, че в техните образователни проекти крайъгълен камък е качеството на получаваното вино. “Една от компликациите, която е както на нас като учащо звено, по този начин и на индустриалните звена, е да намерят най-хубавия и най-оптималния метод да произведат вино от българските сортове, тъй че то да бъде конкурентно, само че и да бъдат показани най-хубавите му страни в надпреварата сред българските и непознатите звена ”, означи той.

Нина Филипова, основен секретар на Изпълнителна организация по лозата и виното, уточни, че при получен сигнал те организират нужните инспекции. “Като надзорен орган организацията разполага с две изпитвателни лаборатории. Ако има някакви нарушаване, на нарушителите се сформира акт за административно нарушаване и надлежно понасят своите санкции. Производителите, които са регистрирани, са изпълнителни и съблюдават разпоредбите. Тези, които желаят да създават хубави и качествени виновност и да се осъществят на пазара, създават превъзходни артикули. Тези, които желаят да са отвън закона, са нарушителите и главно там има такива, които не са по разпоредбите ”, изясни Филипова.

Ангел Джалев от КЗП уточни, че българският консуматор следва да бъде осведомен, да бъде осведомен с качествата и свойствата на храните и напитките, които употребява, с цел да може да направи осведомен избор. Джалев прикани българския консуматор да подава сигнали, когато се усеща ощетен от качеството на храните или напитките./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР