За извънредно заседание на Европейския съвет заминава министър-председателят Кирил Петков.

...
За извънредно заседание на Европейския съвет заминава министър-председателят Кирил Петков.
Коментари Харесай

Премиерът заминава за извънредно заседание в Брюксел

За изключително съвещание на Европейския съвет отпътува министър-председателят Кирил Петков. То ще се състои на 30 и 31 май в Брюксел. Европейските водачи ще обсъдят обстановката в Украйна и тематиките сигурност и защита, енергетика и продоволствена сигурност, оповестиха от държавната пресслужба.

Държавните и държавни ръководители ще дискутират настоящите развития, свързани с съветската военна експанзия в Украйна и продължаващите дейности на Европейски Съюз в поддръжка на украинската страна. Предвижда се видеоконферентна връзка с украинския президент Владимир Зеленски. Темата за сигурността и защитата ще бъде разисквана в подтекста на последващите дейности след Срещата на върха във Версай и Европейския съвет през март 2022 година Акцент ще бъде подложен върху методите за повишение на устойчивостта и отбранителния потенциал посредством вложения.

По тематиката енергетика водачите ще обсъдят показания от Европейската комисия проект REPoweEU, целящ Европейски Съюз да стане във допустимо най-кратък период самостоятелен от съветски изкопаеми горива посредством повишение равнището на упоритост във връзка с възобновимите енергийни източници, енергийната успеваемост и диверсифициране на газовите доставки. По отношение на продоволствената сигурност фокусът е върху нуждата от намаляване на резултатите от украинската рецесия върху световната продоволствена сигурност и подхванатите от Европейската комисия досега дейности.

За българското държавно управление от предпочитано значение е обезпечаването на енергийната сигурност посредством действителна диверсификация на източниците и маршрутите на доставки. Нарастващата геополитическа неустановеност заради обстановката в Украйна оказва осезаемо влияние върху енергийния бранш. Наред с рецесията с енергийните цени преустановяването на доставките на газ за България от Газпром износ на 27 април 2022 година слага съществени провокации пред енергийните и икономическите ни системи. В тази връзка България поредно пази позицията, че за превъзмогване на тези провокации са нужни незабавни и координирани дейности в Европейски Съюз, с внимание върху ограниченията за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на силата за жителите и бизнеса, както и преодоляване на високите енергийни цени.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР