За източноевропейския театър и неговите знакови режисьори достъпно и интересно

...
За източноевропейския театър и неговите знакови режисьори достъпно и интересно
Коментари Харесай

Проф. Калина Стефанова: 20 режисьори, които разширяват хоризонта за театър

За източноевропейския спектакъл и неговите знакови режисьори налично и забавно споделя в " Артефир "  театроведът проф. Калина Стефанова във връзка новата си книга. 

Проф. Калина Стефанова е театровед, учител в НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов ", съставител и редактор на книга на британски език, която показва 20 режисьори първопроходци от Източна Европа (30 години след желязната завеса). Книга, която излиза под знака на изд. " Palgrave Macmillam " (едно от двете най-престижните издателства в хуманитаристиката – най-малко във връзка с изкуствата) и в съавторство с Марвин Карлсън – професор от Градския университет на Ню Йорк. 

Книгата излиза на британски език и към този момент се популяризира в книжарниците по целия свят, представяна е на разнообразни издания на огромните театрални фестивали. Това са 20 портрета, написани доста артистично, плюс предговорите, плюс две глави, в които самите режисьори приказват за това кои са най-големите въздействия върху тях и какви са сега проблемите на международния спектакъл. 

Проф. Стефанова изследва повече от 20 години тематиката за източноевропейския спектакъл след желязната завеса:

" Искам да подчертая, че фокусът е върху режисьорите. Тези съответно 20 души, които проправят нови пътища, които уголемяват територията на театъра освен в Източна Европа, само че и на международния спектакъл. Темата не е само източноевропейският спектакъл, а тези новатори режисьори. Голяма част от включените в книгата режисьори са носители на едни от най-престижните награди за спектакъл в Европа. 7 от тях са носители на Наградата за нови театрални действителности (втората по авторитет премия в Европа), 1 е притежател на най-голямата (Награда " Европа " ) и 1 на Специалната премия – издънки на Европейската премия за спектакъл. Тези режисьори уголемяват хоризонта за театъра.

Театърът повдига невидимите пердета пред очите ни, с цел да провидим за това какъв е смисълът на живота, да преодолеем нашите контузии от взаимоотношенията с хората, типажни контузии и така нататък Изобщо театърът се пробва да отговори на най-големите въпроси за човешкото битие. Тези режисьори съумяват – от време на време посредством необикновени нови средства, нови, а не съвременни, новото, което уголемява границата.



Книгата е в действителност първа по рода си. И по едно и също време с това е обвързвана духовно с книгата, която направих през 2000 г, в Раутледж, " Източноевропейският спектакъл след желязната завеса ", която продължава да се продава в книжните уеб сайтове на британски. С Марвин Карлсън сме сътрудници в редколегията на списанието на Шанхайската театрална академия и там в действителност му предложих да създадем книгата. Това е третият огромен културен мост, в построяването на който вземам участие през последната година и половина след антологията на източноевропейската драма на китайски в Китай (в два тома) и китайските пиеси тук. Трите книги са на три разнообразни езика: британски, китайски и български.

Новата книга към този момент е купена от библиотеки по целия свят – от Нова Зеландия до Канада. Първото ѝ показване беше на един фестивал в Гданск – онлайн, несъмнено. Има интерес в Китай за превеждането и издаването на книгата на китайски. А към този момент е несъмнено издаването ѝ на испански. Премиерата в Румъния ще бъде на 10 септември в границите на фестивала в Пятра Нямц, който се прави от една от режисьорките, включени в книгата. "

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – НАТФИЗ и персонален списък

 Д-р Калина Стефанова е професор в НАТФИЗ „ Кр. Сарафов ”. Автор (съставител и съавтор) е на 15 книги за спектакъл и рецензия. Пет от тях са на британски език (една издадена от Palgrave Macmillam, три от Routledge/Harwood Academic Publishers и една от Университетско издателство „ Kлимент Охридски ”) – с министър председатели в Ню Йорк, Лондон, Вроцлав, и Гданск); включвани в наложителната и целесъобразната литература в академични курсове в Съединени американски щати, Англия, Канада, Хърватска и други те се намират в библиотеки по целия свят. Съставител и редактор (на английски) е на първата антология на източноевропейска драма на китайски език „ Избрани пиеси от Източна Европа ” в два тома (China Theatre Press). Съставител е и на първото показване на българския спектакъл на британски език в две елементи „ Съвременен български спектакъл ” (Harwood Academic Publishers/Routledge). 

Автор е и на две нетеатрални книги (художествена проза), издадени в 9 страни; едната от тях („ Джуджетата на Ани ”) е включвана в наложителната и целесъобразната литература в няколко колежа в Бразилия и е има 2 издания в Китай. Проф. доктор Стефанова е била гостуващ академик „ Фулбрайт ” в Нюйоркския университет (1990-1992), както и гостуващ академик в Университета на Кейптаун, Южна Африка, Мейджи Университет, Токио, Япония, Шанхайската театрална академия, Уханския университет и други През 2016 година е удостоена със званието гостуващ Изтъкнат професор на Уханския университет, Китай, както и със званието Изтъкнат откривател на Фондацията по китайска рецензия на изкуствата към Уханския университет. Изнасяла е лекции по Театрална рецензия, Източноевропейски спектакъл и Съвременен международен спектакъл, и е водела семинари по театрална рецензия в 12 страни, както и в редица други китайски университети. 

В продължение на два мандата е вицепрезидент на Международната асоциация на театралните критици (2001-2006) и Директор Симпозиуми на Асоциацията също за два мандата (2006-2010). Член е на публицистичните колегии на списание „ Театрални изкуства ”, Шанхайска Театрална Академия, списание „ Европейски подиуми ”, Градския Университет на Ню Йорк, както и на театралните списания на Западния университет на Тимишоара, Румъния, на Театралната академия на Осийек, Хърватска, и на Университета „ Николай Коперник ”, Торун, Полша. От 2001 година постоянно работи като експерт-оценител към Европейската комисия в региона на изпълнителските изкуства, литературата и образованието. През 2007 година е драматург на високо оценената от рецензията режисура на “Петдесетница ”, режисьор Младен Киселов, в Стратфордския фестивал на Канада, най-големия репертоарен спектакъл в Северна Америка. От 2018 година е в експертния ръб на първия сценичен град в света, Yue Opera Town, в региона на родното място на музикалната драма в жанр юе – гр. Шънджоу, Китай.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР