За изборите на 29 октомври няма да се доставят нови

...
За изборите на 29 октомври няма да се доставят нови
Коментари Харесай

ЦИК: На местните избори ще гласуваме със старите машини, няма да се купуват нови

За изборите на 29 октомври няма да се доставят нови машини за гласоподаване, а гласуването ще се прави с към този момент закупените. Това съобщи ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова по време на чуване в Парламента.

" Всички машини се съхраняват в частен склад, защото към сегашния миг не е обезпечен държавен от страна на Министерския съвет, както изисква Изборният кодекс ", заяви тя.

До момента ЦИК не получава отговор от страната по отношение на предлагането да се създаде нов български програмен продукт за машинното гласоподаване, с цел да няма непознато присъединяване, уточни Нейкова.

Тя добави, че със софтуера за гласоподаване, добит при започване на 2021 година въз основа на контракт, не може да се предприеме нито едно техническо решение без присъединяване на основателя на софтуера " Смартматик интернешънъл холдинг ".

Нейкова акцентира, че в изборите за локалната власт ЦИК е оповестила две публични поръчки, според условията на Закона за публичните поръчки, свързани с обезпечаването на машинното гласоподаване и с надграждане на софтуера. За гарантиране на надеждността на изборния развой, тя уточни, че ЦИК е планувала по-високи ограничения и условия посредством въвеждане на спомагателни ограничения за сигурност.

Председателят на ЦИК добави, че са осъществени и редица инспекции и проби, като главната е засвидетелствуване на сходството на вида устройство за гласоподаване.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР