За хора, предразположени към образуването на камъни в бъбреците, спанакът

...
За хора, предразположени към образуването на камъни в бъбреците, спанакът
Коментари Харесай

Полезен или вреден е суровият спанак?

За хора, предразположени към образуването на камъни в бъбреците, спанакът в недопечен тип не е целесъобразен, само че положителната вест е, че при лека термична обработка няма някакъв проблем да бъде употребяван.

Образуването на камъни в бъбреците обикновенно се дължи на отсрочване на характерни химикали, измежду които е оксаловата киселина, която се среща в спанака, елдата, кафето, чая, кашуто, шоколада, бадемите и в някои други зелени зеленчуци.

Ако въпреки всичко държим да си хапваме спанак в недопечен тип, то тогава можем да избираме най-младите листенца, така наречен бейби спанак. Младите листа съдържат по-малко количество оксалова киселина. Но каквито и да са вредите от спанака, то изгодите са в пъти повече.

Той е отличен източник на витамин К, А, С, В12, В2, магнезий, фолиева киселина, желязо, цинк, селен, омега-3 мастни киселини и други Друга изгода от спанака е че, съдържа субстанции, които са изключително значими за здравето на сърцето.

 недопечен спанак

Много потребен е и при стомашно-чревни болести. Защитава ни от рак на дебелото черво, от увреждане на клетките и ДНК разновидности. Изключително ефикасен е при артрит, остеопороза, мигрена и астма.

Съдържа лутеин - това е каротиноид, който ни защищава от катаракта и други очни болести. Заслужава да участва в менюто ни, в случай че желаеме по-здравословен живот.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР