За хаоса на енергийния пазар са виновни самите развити страни.

...
За хаоса на енергийния пазар са виновни самите развити страни.
Коментари Харесай

Възобновяемата енергия в Европа е изправена пред критични предизвикателства

За хаоса на енергийния пазар са отговорни самите развити страни. Възобновяемата сила, която те възхваляват, в действителност не е възобновима и вместо енергийна независимост има риск от нови зависимости - от времето и Китай. Такива тези се чуват в отчета " Содом и Гомор на енергийния пазар " на Игор Сечин.

Ръководителят на “Роснефт ” Игор Сечин, говорейки на форума в Санкт Петербург, показа ослепителен отчет „ Содом и Гомор на енергийния пазар “. Той счита, че виновността за хаоса на енергийния пазар е на неоколонизаторите, които си играят с прословутия „ зелен дневен ред “, който се оказа неплатежоспособен.

Според Сечин „ без ясно дефинирани цели, постоянни технологии и схващане на дълготрайните последствия от дейностите си, те стартираха развой, който породи рецесия в световния енергиен бранш и отприщи инфлацията на международните пазари “.

За страдание оповестеният енергиен преход не е гарантиран с нужните технологии. „ Изправени сме пред обстоятелството, че „ възобновимата сила “ в действителност не е възобновима “, акцентира Сечин.

Според него забележителна част от производството на съоръжение за възобновима сила се намира в Китай, който е съсредоточил в ръцете си цялостния цикъл на произвеждане на слънчеви панели - 79% от международното произвеждане на полисилиций, 97% на пластини, 85 % кафези и 75% панели. По този метод КНР заема 85% дял в международното произвеждане на слънчеви панели, сподели Сечин, отбелязвайки, че създателите на световния зелен преход, налагайки избрани стандарти, не са разбрали, че това би трябвало да се съгласува със притежателите на запаси.

„ Европейският съюз, дружно със Съединени американски щати, в действителност с дейностите си доведоха до енергийна рецесия и ускорение на инфлацията. Това доста ясно се вижда на образеца с Европейски Съюз. Европейски Съюз беше този, който искаше интензивен енергиен преход, с цел да спре изцяло потреблението на изкопаеми енергийни източници до 2050 година: първо да изостави въглищата, по-късно петрола и най-после газа. С това те изплашиха енергийните компании, които стопираха да влагат в нови планове. Например “Бритиш Петролиум ”, световна компания с европейски корени, предвижда през 2020 година, че човечеството в никакъв случай няма да употребява толкоз нефт, колкото през 2019 година, това беше пикът, а след ковид всички ще преминат към електрически транспортни средства “, споделя специалистът Игор Юшков.

Ако светът откаже да употребява въглеводороди, това ще докара до техния остатък в бъдеще и извънредно ниски цени. Тогава за какво харчите десетки милиарди долари в този момент за нови планове, които няма да се изплатят по-късно? Така разсъждаваше прагматичният бизнес. Това доста ясно проличава от държанието на петролните компании в Съединени американски щати, които преди вложиха приходите си в нови сондажни платформи, а в този момент теглят облагите в брой или изплащат задълженията си, само че не влагат в развиване, споделя специалистът.

До какво докара всичко това? „ След ковид международната стопанска система стартира да се възвръща, търсенето на сила стартира да нараства и видяхме недостиг и растящи цени. Това ясно се вижда на европейския пазар на газ, когато още в средата на 2021 година цените започнаха да порастват и през есента надвишиха 1000 $ за хиляда кубически метра. А глобите против Русия през 2022 година единствено изостриха енергийната рецесия, само че не те беше нейната причина “, напомня специалистът.

Увеличаването на цената на силата докара до повишаване на всички крайни артикули, което докара до ускорение на инфлацията, както в Съединени американски щати, по този начин и в Европа, с която там не престават да се борят и до през днешния ден.

Що се отнася до обстоятелството, че възобновимата сила в действителност не е такава, в действителност е по този начин. Дори да пропуснем момента, че в началото всяка сила е слънчева: в миналото водораслите под въздействието на слънцето са се трансформирали в торф, по-късно във въглища, по-късно в петрол и газ, напомня източникът.

Говорим за това, че основаването на възобновима сила изисква силата на обичайните въглеводороди и доста естествени запаси, без които няма по какъв начин.

“Опитват се да си показват, че възобновимата сила се основава непосредствено от въздуха и слънцето. Въпреки това, първо, с цел да уловите вятърна или слънчева сила, имате потребност от много минерали. Например литий, кобалт, графит, никел. Атомните електроцентрали се нуждаят от уран - това също е изкопаем източник. Второ, би трябвало да изградите повече инфраструктура - повече мрежи, предпазване и впрочем, защото сегашните няма да могат да се оправят. Ще са нужни в пъти повече от в този момент редкоземни и елементарни метали. Всичко това значи големи вложения “, споделя Юшков.

Според Сечин, цената на енергийните мрежи и свързаната с тях инфраструктура би трябвало да се учетвори до 2040 година, от към 300 милиарда $ годишно до повече от 1,2 трилиона $ годишно (по настоящи цени).

До 2030 година “Бритиш Петролиум ” чака вложенията в добива на мед да набъбнат най-малко 13 пъти от 20 милиарда $ на 250 милиарда $, само че са доказани единствено към 50 милиарда $. За останалите 200 милиарда $ нужни вложения, БП счита, че е значимо да се основат привлекателни фискални и регулаторни условия. И това е единствено по въпроса с медта. Всичко това оказва мощно въздействие върху околната среда.

„ На местата, където се създава да вземем за пример литий, чието произвеждане е концентрирано основно в разрастващите се страни, няма нищо живо, водата там става отровна, не пораства и клонче трева, пейзажът става лунен. Човек може да измисли доста разнообразни образци за това по какъв начин „ зелено “ в действителност не е „ зелено “. Например, по какъв начин вятърните мелници наоколо до планините убиват орли, тъй че е належащо скъпо видео съоръжение с изкуствен интелект за разкриване на летящи птици и автоматизирано прекъсване на перките “, споделя Юшков.

Друг проблем, който Европейски Съюз очевидно не е взел поради, е Китай, който има 85% от международния пазар за произвеждане на слънчеви панели. Оказва се, че Европейски Съюз рискува да размени една взаимозависимост с друга. Не единствено зависи от времето, което не се управлява от никого, само че и зависи от китайските запаси и промишленост. Но главната причина за изоставянето на обичайните въглеводороди в интерес на възобновимата сила беше точно, че Европа, лишена от петрол и газ, щеше да стане енергийно самостоятелна с помощта на различната сила. Иначе за какво са всички тези премеждия и пилеене на пари?

„ На първия стадий както вятърните мелници, по този начин и слънчевите панели бяха създадени в Европа. Европейските производители бяха международни водачи, защото те първи получиха тези технологии. Китай обаче съумя да копира или да получи надзор над такива технологии много бързо. Сега той може да създава слънчеви панели и вятърни мелници с качество не по-лошо от европейските. Благодарение на по-евтината работна ръка, повече капитал и личния си огромен пазар за продажби, Китай стартира да изпреварва европейците. Много европейски производители на съоръжение за възобновима сила не съумяха да устоят на тази конкуренция и банкрутираха през последните години. Сега Китай е международен водач както във връзка с вложения, по този начин и по конфигуриран потенциал за възобновима сила ”, споделя Игор Юшков. Освен това Китай е и най-големият състезател в света на пазара на редкоземни метали, които също са нужни на възобновимите енергийни източници.

Какво остава за европейците? Или да субсидират локалните производители, или да купуват съоръжение от Китай, което подкопава политическата цел за основаване на енергийна сигурност и самостоятелност.

Друг извънредно значим проблем е неналичието на жизнеспособни технологии за въвеждане на ВЕИ като единствен източник без поддръжката на обичайна сила. Един от главните проблеми е невъзможността да се пести електрическа енергия от ВЕИ. А това е променлив източник, на който не може да се повлияе по никакъв метод. Не можете да наредите на слънцето и вятъра да работят оптимално заран и вечерни пикове и да отслабват през нощта.

„ В обичайна енергетика тонове въглища бяха насъбрани на площадката – това е системата за предпазване. Могат да се изградят складове за нефт, за газ. Енергията се съхранява във въглищата, в петрола. И по какъв начин да съхраняваме ВЕИ? През нощта има вятър, само че потреблението е ниско, а заран стартира пикът на потреблението, когато даже мощен вятър може да не е задоволителен, с цел да задоволи търсенето “, споделя Юшков. Има два метода за запазване на възобновима сила. Първият е промишлено предпазване с великански акумулатори, които изискват доста литий и доста пари. Това е доста скъпа история. „ Вторият метод е водородната промишленост. Не е доста ефикасна технология, само че европейците не са измислили нищо друго. Но главното е, че системата за предпазване във водородната промишленост в народен мащаб към момента не е основана, европейците единствено допускат, че ще създават водород посредством електролиза на вода и по-късно от водород назад в сила “, споделя специалистът.

Вторият проблем е неподготвеността на мрежите и инфраструктурата всичко да работи на ток, в това число парното. Токовите мрежи, трансформаторите и впрочем просто не са подготвени да одобряват такова количество електрическа енергия.

Третият проблем е казусът с преработването. „ Вече виждаме по какъв начин европейците се разпореждат със старите вятърни турбини. Как го вършат? Избират поле, вземат перките на вятърни мелници и просто го заравят, т.е. не вършат нищо ”, споделя Юшков. Такъв метод не може да се назова екологичен и „ зелен “.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР