За гостуването на легендарната пианистка Марта Аргерич у нас по

...
За гостуването на легендарната пианистка Марта Аргерич у нас по
Коментари Харесай

Марта Аргерич и Евгени Божанов ще свирят за първи път заедно

За гостуването на именитата пианистка Марта Аргерич у нас по покана на Софийската филхармония се приказва от дълго време. Ограниченото количество билети за концерта, който трябваше да бъде на 24 март с 30% аудитория в зала " България ", бяха изкупени за часове и меломани от разнообразни елементи на страната се готвеха да пътуват до столицата, с цел да участват. До момента, когато беше оповестено, че от 22 март, поради пандемията, културните събития още веднъж ще бъдат анулирани - към този момент по проект за 10 дни, само че тъкмо когато трябваше да се състои най-очакваната музикална среща за сезона.

Ръководството на Филхармонията - в лицето на шефа и диригент Найден Тодоров , смекчи удара, като преформатира концерта и на 25 март той ще се състои, единствено че без аудитория в залата, а с през една от одобрените за това интернет платформи.

Марта Аргерич към този момент е в София и безредици въпреки всичко има. Тя ще си партнира с японката Акане Сакаи в " Карнавал на животните " от Камий Сен-Санс и с българина Евгени Божанов в Двойния концерт на Франсис Пуленк, а те двамата пък ще изсвирят дружно Концерт за две пиана от Моцарт.

Акане Сакаи от дълго време работи с Марта Аргерич - освен свири с нея в дуо, само че е и артистичен координатор на фестивала под егидата на пианистката в Хамбург. Като всички музиканти с интернационална кариера, и тя е изгубила голяма част от уговорките си в последната една година, била е задълго при фамилията си в Япония, само че в този момент се радва най-сетне да има концерт - в София, където идва за първи път. Смята, че пандемията е тежък интервал за създателите, само че пък дава поле за размисъл - дали нещо не би трябвало да се промени генерално.

На въпроса дали има късмет фестивалът в Хамбург да се състои тази година , тя отговори:

„ За момента към момента приготвяме порденото издание през юни, само че ми наподобява много мъчно за реализиране. Изобщо не знаем по какъв начин ще се развие обстановката, а да създадем фестивал онлайн, с актьори, които би трябвало да дойдат от всички направления на света, ми наподобява прекомерно комплицирано. Все още не знам, единствено се надявам да можем да го изпълним тази година, тъй като предходната беше невероятно. Фестивалът е постоянно в края на юни и Евгени Божанов всякога взе участие. Поканен е и тази година, несъмнено, само че оставаме с вярата да можем да го създадем, както го планираме. “

Как избират програмата за концертите, когато свирят дружно с Марта Аргерич , попитах Акане Сакаи.

" Специално за този концерт в София условието беше да свирим концерти за две пиана, а те не са чак толкоз доста. Освен това тя не свири всички, а единствено няколко от двойните концерти са в репертоара й, тъй че не беше мъчно да конструираме програмата: творбите от Пуленк и Моцарт са значима част от клавирната музика, а " Карнавал на животните " ние с Марта свирим доста постоянно и е същински занимателна пиеса, тъй че беше елементарно в действителност. ”

Права ли съм да отбележа, че Марта Аргерич от ден на ден и с все по-голямо наслаждение свири в клавирни дуа , с изключение на в други камерни ансамбли?

„ Да, мисля че свири много постоянно в клавирни дуа в последно време. За шанс, имам щастието аз да съм един от нейните сътрудници - през 2019 година направихме огромно концертно турне в Япония тъкмо преди пандемията. Беше отлично! “

Чисто прочувствено - какво е да свириш с Марта Аргерич?

„ Да изсвирвам с нея? О, това е чиста приятност! Но, несъмнено, ми се желае да изсвирвам колкото се може по-добре - всеки може да научи толкоз доста от нея и нещата се случват доста непринудено - не толкоз планувано и репетирано, колкото като хепънинг, на мига. “

Това сподели за предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " японската пианистка Акане Сакаи - една от честите театрални партньорки на Марта Аргерич.
Можете да чуете изявлението в първия звуков файл.

Дълго след края на първата подготовка със Софийската филхармония и Найден Тодоров тримата солисти продължиха да свирят в разнообразни конфигурации на двата рояла, обезпечени особено за концерта в четвъртък.

Нашият фамозен пианист Евгени Божанов , който живее в Германия, постоянно работи с компанията, която ги дава, а вълнението му в този момент е огромно, тъй като след дългогодишно другарство с огромната Марта Аргерич и доста участия в нейни планове, пристигна денят, в който за първи път ще свири с нея. Тези няколко дни в София са шансът им да стиковат интерпретациите си на Двойния концерт от Франсис Пуленк (репетираха и Соната за две пиана от Моцарт).

Разговорът с именития ни пианист стартира от неизбежното чувство за невъзможност и липса на независимост за музикантите, които не могат да изнасят концерти по света поради пандемията от Ковид-19. Спасението за него - студентите, на които преподава в Университета по изкуствата в Есен, Германия.
Интервюто можете да чуете във втория звуков файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР