За европейците, с тънка американска завист от големия писател, журналист

...
За европейците, с тънка американска завист от големия писател, журналист
Коментари Харесай

Обсипваме с внимателни грижи неодушевените предмети, но не и себе си ~ Марк ТВЕН

За европейците, с тънка американска злоба от огромния публицист, публицист и хуморист, и неговите „ Глупаци в чужбина ”.

(The Innocents Abroad, Or The New Pilgrims’ Progress, TWAIN, Mark, Hartford: American Publishing Company 1876)

Точно в това се крие основното обаяние на живота в Европа – в спокойствието. В Америка ние бързаме, което е хубаво, само че приключим ли работата си за деня, продължаваме да мислим за загуби и облаги, планираме утрешния ден, даже отнасяме служебните си грижи с нас в леглото, мятаме се и се безпокоим за тях, а в това време би трябвало да възвръщаме със сън измъчените си тела и мозъци. Ние унищожаваме силите си с тези безредици и или умираме рано, или се трансформираме в мършави и посредствени старци в тези години от човешкия живот, които в Европа считат за най-цветущи. Когато акър земя е давал дълго време добра годишна продукция, един сезон го оставяме незасят, с цел да си почине; никого не прекарваме през континента с еднакъв дилижанс, някъде по пътя пасажерът се прекачва на различен, а първия го прибират за няколко дни, с цел да се охладят прегрелите му части; когато един бръснач е служил дълго и не може да се наточи, бръснарят го оставя настрани за няколко седмици и острието се наточва от единствено себе си. Обсипваме с деликатни грижи неодушевените предмети, само че не и себе си. Какъв крепък народ, каква нация от мислители бяхме могли да бъдем, в случай че единствено понякога се оставяхме на полицата и си подновявахме остриетата!

Завиждам на европейците за това, че умеят да си почиват. Когато свършат работата си за деня, те я не помнят. Някои от тях отиват с жена си и децата си на бирария, сядат безшумно и благовъзпитано и изпиват една-две халби бира и слушат музика, други се разхождат по улиците, трети се возят на карети по булевардите. Четвърти по здрач се събират по огромните красиви площади, с цел да се любуват на уханните цветя и да послушат боен оркестър, защото във всеки европейски град вечер свири боен оркестър, а пети седят навън пред кафенетата, ядат сладолед и пият слаби питиета, които не биха навредили и на дете. Европейците си лягат относително рано и спят добре. Те постоянно са спокойни, радостни, бодри и умеят да ценят живота и разнообразните му богатства. Сред тях в никакъв случай не може да се види пийнал човек. Промяната в нашата дребна компания е изненадваща. С всеки изминат ден ние изгубваме част от неспокойния си дух и попиваме тишината и покоя на мирната атмосфера към нас и по лицата на хората. Бързо помъдряваме. Започваме да разбираме смисъла на живота.

От: „ Глупаци в чужбина ” (Или Ново поклонение), Марк Твен, Изд. Профиздат, София, 1986 година
Илюстрация от: The Innocents Abroad, Or The New Pilgrims’ Progress, TWAIN, Mark, Hartford: American Publishing Company 1876, raptisrarebooks.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР