За една година бензинът по българските бензиностанции е поевтинял с

...
За една година бензинът по българските бензиностанции е поевтинял с
Коментари Харесай

Бензинът е поевтинял с 2 стотинки за година, дизелът - с 35 стотинки

За една година бензинът по българските бензиностанции е поевтинял с 2 стотинки за литър (0,76 процента) с наклонност на поевтиняване, демонстрират данни на платформата " Фюело " (Fuelo). Ако на 3 януари 2023 година бензин A95 се е продавал за 2,64 лв. за литър, през днешния ден междинната му цена на дребно е 2,62 лв. за литър. За последния месец бензинът е поевтинял с 11 стотинки за литър или 4,03%, предава Българска телеграфна агенция.

Дизелът за година е поевтинял с 35 стотинки за литър (11,59 на сто), само че с наклонност на застой на цената, съгласно профилираната платформа. На 3 януари предходната година литър от този тип гориво се е търгувал за 3,02 лв., а в този момент цената е приблизително 2,67 лв. за литър. За последния месец дизелът е поевтинял с още 11 стотинки за литър или 3,96 на 100.

За обсъждания едногодишен интервал се регистрира повишаване при пропан-бутана с 5,93% или със 7 стотинки за литър, като там наклонността е към повишение на цената, смятат от платформата.

Метанът е поевтинял с 1,1 лв. за кг или 29,45%. За последния месец метанът обаче е поскъпнал с 9 стотинки за кг (3,86 на сто), само че все пак се резервира наклонността на поевтиняване, съгласно " Фюело ".

Председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев разяснява пред Българска телеграфна агенция, че трендовете на цените на горивата са понижаващи се за момента. " Ако не се случи нещо, би трябвало да се задържат почти на такива равнища през идващите седмици ", съобщи Бенчев.

На въпрос тъй като дизелът за година е поевтинял повече по отношение на бензина, ръководителят на БПГА отговори, че това се е случило напълно на пазарен принцип. Той уточни, че през лятото е имало по-сериозно търсене на бензина, тъй като европейските рафинерии изнасят за Съединени американски щати.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР