За двойно превишение на фините прахови частици днес и утре

...
За двойно превишение на фините прахови частици днес и утре
Коментари Харесай

Двойно превишение на фините прахови частици днес и утре в София

За двойно превишение на фините прахови частици през днешния ден и на следващия ден предизвестиха от Столичната община. Според предизвестието превишенията касаят кварталите „ Дружба “, „ Хиподрума “ и „ Павлово “. Междувременно, с цел да се понижат трайно източниците на замърсяване, от Министерството на околната среда и водите предизвикаха промени в Закона за непорочност на атмосферния въздух, които вменяват финансова отговорност на кметовете при трайни превишения. Според Сдружението на общините обаче, тези ограничения са несправедливи.
 
От 1000 до 5000 лв. ще дължи всеки кмет, който не успее да извърши заложените в общинската стратегия за чистотата на атмосферния въздух равнища на замърсяване.
 
Как съгласно новите текстове ще работи системата за доклад, изясни Силвия Георгиева, ръководител на сдружението на общините:
 
„ Така, както са написани измененията в закона, би следвало да се проучва едногодишен интервал обратно и да се пресмята междинното превишение на нормата на замърсяване “.
 
Според Георгиева, обаче, кметът да се държи само виновен за спазването на нормите е незаслужено.-->
 
„ На процедура в настоящия закон за непорочност на въздуха, както и в сегашното изменение, което се предлага, всички контролни функционалности са разпределени сред държавните институции. Мерките за възстановяване на въздуха са подвластни от национални политики и регулации, а отговорностите по гарантирането на непорочност на въздуха са вменени единствено и само на кмета “, сподели още Силвия Георгиева.
 
Затова и от сдружението няма да поддържат измененията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР