За две години пандемия все още нямаме изработен протокол за

...
За две години пандемия все още нямаме изработен протокол за
Коментари Харесай

Веска Събева: Няма протокол за Covid лечение на епилептици, нито протокол могат ли да се ваксинират

" За две години пандемия към момента нямаме направен протокол за лекуване на деца и възрастни с епилепия  Covid - 19 " ,  сподели за БНР Веска Събева – Председател

" Пред тези две години има утежняване на положението, на главното заболяване на епилептиците , тъй като пандемията ни сложи в доста сложна обстановка. И пациенти, и лекари бяха сложени в риск. Според мен повода за това е, че не бяха направени медицински протоколи от другите експерти за всички тежки хронични болести по какъв начин да се лекуват при заразяване с ковид.
Ние поискахме да има такива протоколи още през 2020 година. И защото това са тежки, характерни болести, при които изписването на разнообразни антибиотици би трябвало да бъде тъкмо преценено кои да бъдат, научните сдружения трябваше да излязат с такива протоколи за лекуване и следене на всяко заболяване. Така, че и достъпът да не бъде затруден. И когато лекуваш, да не вредиш.

Защото някои от медикаментите за Covid 19 могат да влошат положението на пациента с епилепсия или да намалят  действието на медикамените по главното му заболяване ", това описа за БНР Веска Събева, която от над 30 години се грижи за дете с епилепсия .

Председателят на Асоциацията обърна внимание и на това, че няма Комисия, която да разясни дали децата и възрастните хора с епилепия могат да се имунизират против ковид :
" Тъй като това са пациенити, които след установяването на болестта са освободени от имунизация. Това са тези с тежката форма на епилепсия и с още друго съпътстващо заболяване. Но в този момент част от тях ме питат какво да вършат?

Тези, които са уверени, че са развили епилепсия в резултат на ваксина, тях не можеш с нищо да ги убедиш да се имунизират, само че има и други, които желаят да знаят могат ли да си слагат ваксина.

Епидемиолозите, вирусолозите не могат да споделят кой да се имунизира . Специалистите по другите тежки хронични болести трябваше да излязат с протоколи за това кои пациенти могат да се имунизират против Covid - 19  и кои не могат.

И да, имаме имунизирани пациенти, които по-късно се заразиха. Направиха го на собствен риск. И по тази тематика сме отправили питане, само че отговор нямаме ", уточни още Веска Събева.
По думите й тук идва и въпросът за зелените документи за хора, които не могат да се имунизират - тематиката ще бъде сложена на равнище национално-представителни организации.

Според Събева прекъсването на плановия банкет не е вярно .

А обикалянето на Спешната помощ от болница в болница в търсене на интензивно легло ясно демонстрира казуса, че системата не работи в интерес на на никого. 
" Аз съм търсела легло на психологично болен в цяла София в колата на Спешна помощ - за кого работи системата, запитвам, откакто аз като представител на пациентска организация би трябвало диря достъп до болница? ", описа още Събева.
" Центърът и Асоциацията не спряхме да работим през цялата пандемия и декаданс няма при нашите деца и възрастни. Учат, рисуват, образоват се, само че това е тъй като при нас мисълта е обърната към това какво един човек може, а не какво не може . Това е европейският метод към хората с различини увреждания.

Радваме се, че ни търсят шефове на детски градини и учебни заведения за съвещания с нашите лекари. Важно е да се разбере, че от време на време може с малко средства, за се реализира доста ", сподели още Събева.

На форума през днешния ден отдаден на Световния ден за битка с епилепсия, изтъкнати експерти ще слагат още въпроси:

Липсата на грижа за хората с епилепсия по време на пандемия

Вечният проблем с изчезналите медикаменти. Животозастрашаващите положения,  провокирани от прекъсването на избран медикамент;

Омагьосаният кръг за издаването на протоколи за „ скъпоструващите лекарства “.

Възможно ли е приобщаващото обучение за децата с епилепсия? Има ли готови медицинските фрагменти в детските ясли, градини и учебни заведения? Страховете на педагозите

Социални услуги и приет трудов стаж за хората, грижещи се за човек с епилепсия;
Трудовата претовареност на хората с епилепсия – благоприятни условия и унищожаване на стигмата, смяна в мисленето на обществото ни.
 Асоциацията на родители на деца с епилепсия

На Световният сен за битка с епилепсия Асоциацията на родители на деца с епилепсия ще показват картините от самодейността „ Това е моята фантазия, харесва ли ти мамо? “, както и други произведения направени от деца и младежи с епилепсия от услугите на АРДЕ. Ще участват художниците и родителите им.

Събитието ще се организира в Ларгото /подлеза на ЦУМ, под купола/ в Зала 1 от 10.00  - до 11.00 ч.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР