За древните маи сенотите на полуостров Юкатан са били свещени,

...
За древните маи сенотите на полуостров Юкатан са били свещени,
Коментари Харесай

Tren Maya: Защо жп проектът на Юкатан в Мексико ужасява еколозите

За античните маи сенотите на полуостров Юкатан са били свещени, защото са вярвали, че са портали към боговете от подземния свят. Тези подземни пещери са и една от най-непокътнатите сладководни екосистеми в Латинска Америка, предава BBC. Тяхното успокоение контрастира с неотдавнашния звук и строителството, разгръщащо се тъкмо над тях.

В последно време се поставят последните колони и коловози за инфраструктурния план на мексиканския президент - отчасти повдигната железопътна връзка, наречена Tren Maya (влакът Maya).

Мрежата ще се простира на 1500 км в голяма дъга, минаваща от щата Чиапас до границата с Белиз. Според нейните поддръжници, линията ще донесе туризъм и развиване в джунглата. Tren Maya е преодоляла голям брой трудности преди своето встъпително пътешестване. Струва към 28.5 милиарда $. Сумата е надвишена три пъти над планувания бюджет.

С присъща бравада, президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор, прочут също като Амло, назовава линията „ най-великият строителен план в света “.



Източник: Depositphotos
„ Спаси ме от влака “
Еколозите обаче са ужасени. Обезлесяването по маршрута е пагубно за местообитанията на типове като ягуари, алени ара и паякообразни маймуни, споделят те. Активисти от група, наречена „ Sélvame del Tren “ („ selva “, испански за джунгла, и фразата „ sálvame del tren “, което значи „ избави ме от влака “) ни водиха в лабиринта от тунели и пещери, с цел да покажат въздействието върху девствените води на района.

„ Това е естествено филтрирана, пречистена вода, можете да я пиете “, споделя пещерният водолаз Бернадет Карион, до момента в който влизаме в сенот, наименуван „ Опенхаймер “, във връзка със заобикалящото опустошаване.

След като се замърси, тук няма да има живот “, прибавя тя.

Вътре в сенота има непрекъснат тон от капене, до момента в който водата се просмуква през скалата в полупрозрачни басейни изпод. Над нас е зейнал таван, затрупан със комплицирани сталактити. Това е превъзходна панорама, която доста малко хора са виждали, защото „ Опенхаймер “ не участва в никакви туристически пътувания или визити на локални сеноти. Постоянният поток от подземни води в Юкатан свързва пещерите с морето.

Така че колкото повече замърсяваме центъра на полуострова, толкоз повече замърсяваме океана. Това към този момент вреди на кораловите рифове, водораслите, цялото това произвеждане на О2 “, твърди Карион.

Докато газим и плуваме през подземния лабиринт, известният мексикански хидролог Гилермо Д. Кристи показва карстовата топография, където ерозията на варовика е издълбала реките и пещерите. Сталактитите - стотици минерални формирания, висящи като разтопен восък от свещи над нас, които естествено филтрират дъждовната вода - се запушват от циментов прахуляк, споделя той.

Докато екипът взема проби за премерване на качеството на водата, те не пестят думите си за влака, наричайки го „ фараонски монумент “, който съгласно тях е повдигнат от пустославен лидер. 
Развитие на стопанската система
Над земята обаче общността и мненията са разнопосочни. Селото на маите Vida y Esperanza е разграничено на две от линия 5, секторът от железопътната мрежа, която минава от Канкун на юг. Срещу локалното учебно заведение се построява пункт за поддръжка.

Някои селяни, чиято земя е била експроприирана, са били добре обезщетени от държавното управление и социологическите изследвания демонстрират, че повече от 80% в района са оптимисти, че влакът ще даде подтик на стопанската система, изключително измежду главните поддръжници на Амло.

Но Бенджамин Чим е взривил нивите си и са превърнати в кариера за материали за железопътната линия. Той в никакъв случай не е получил обезщетение за тях, защото, както е в тази ситуация с доста фермери от маите, не е могъл да потвърди собствеността.

Обработваме тази земя в продължение на 40 години. Кандидатствах за актовете за благосъстоятелност, само че по този начин и не ги получих “, изяснява той, акцентирайки сцена на цялостно опустошаване, до момента в който камион след камион се движи към мястото.

Военните, които стоят зад градежа и употребата на влака, му споделиха, че може да се върне в земите, изкопани от кариери, откакто планът завърши. Но до тогава ще бъдат неизползваеми.

Планът за линия 5 се промени по средата на строителството, откакто вериги първокласни хотели лобираха тя да бъде отстранена от прага им. Активистите споделят, че изследванията на постройките са избързани и защото мрежата от пещери е като пчелна пита или швейцарско сирене, те се притесняват, че повдигнатите сектори от пътя могат да се срутят.

В извънредно изявление шефът на Tren Maya, военачалник Оскар Лозано Агила, настоя, че всичко е изцяло безвредно.

Ако ме попитате като боец, като механик или като елементарен систематичен оператор, отговорът ми ще бъде еднакъв - всеки мексиканец и всеки интернационален екскурзиант, пътуващ с нашия трен, ще бъде в сигурност. “

Той приветства плана като инженерен героизъм, който може да се конкурира с всеки в света, изключително като се има поради порестата канара под пистата и ни твърди, че ще е издигнат съгласно строги кодове и стандарти.

„ Всички работихме дружно, с цел да реализираме тази превъзходна цел. Това е страхотна, страхотна част от инфраструктурата. “

Амло, в това време, вижда Tren Maya като част от по-широка визия за възкръсване на в миналото страхотните влакови услуги в Мексико. Като част от грандиозния му проект, към 20 000 км релси, които сега се употребяват извънредно за транспорт на товари, ще обслужват още веднъж пасажери. Създава се товарна линия от единия бряг до другия, която да съперничи на Панамския канал. Президентът Лопес Обрадор го назовава „ приоритет за национално развиване “.

Излязохме от тунелите с малко прочут археологически драгоценен камък, наименуван Манитас, с 31 предиспански отпечатъка от ръце по стените на пещерата. Някога е била място за заравяне на някои от първите нации на Америка. Влакът на Амло може да докара милиони нови туристи на полуостров Юкатан. Но бързането за развиване може също да съсипе скритите съкровища, върху които е учреден районът.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР