За достойно заплащане и по-добри условия на труд за социалните

...
За достойно заплащане и по-добри условия на труд за социалните
Коментари Харесай

Илияна Йотова призова за по-добри условия и додстойно заплащане за социалните работници


За почтено възнаграждение и по-добри условия на труд за обществените служащи прикани вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в Русе с представители на Общинско дружество „ Социално дружество – социална столова “ и на общинския отдел „ Социални действия “. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

Обществената столова е учредена през 2012 година и всекидневно обезпечава топъл обяд за 110 души. От началото на пандемията техният брой се е нараснал над два пъти. От първия ден на рецесията 250 души разчитат на обществените служащи, които са едни от хората на първа линия.

Кметът на Русе Пенчо Милков дефинира обществените служащи като „ нашите бойци по време на войната с ковид “. Само за няколко дни при започване на изключителното състояние през март общината съумява да сътвори всички условия топлият обяд да стигне до оптимално повече нуждаещи се.

„ Най-важното е в тежки моменти да достигнем до най-уязвимите – бедните, болните, възрастните. Дали сме съумели да им помогнем – по това се познава какъв брой развити са едно общество и една страна “, уточни вицепрезидентът. Илияна Йотова прикани за нарастване на възнагражденията на обществените служащи, тъй като „ всеки човек има потребност от тласък за работа с изключение на добротата и огромното сърце “.

„ В изискванията на задълбочаваща се рецесия тези хора ще бъдат още по-необходими “, уточни вицепрезидентът.

На срещата беше изразена общата увереност, че обществената политика не трябва да има партийна багра. „ С смяната на законодателството отговорността за доста от обществените действия падна върху общините. Но когато усилваш тежестта върху общината, би трябвало да осигуриш задоволително хора и почтено възнаграждение “, показаха присъстващите. Пред вицепрезидента беше споделено, че проектите си за деяние в спешната обстановка общината е изготвяла сама и ги е изпращала до централната власт за утвърждение, вместо първо да получава насоки от нея.

„ Кметът събира всички упования, само че има лимитирани благоприятни условия “, уточни пред Илияна Йотова градоначалникът на Русе и акцентира, че общината не е получила никаква помощ от страната за битката с пандемията.

Вицепрезидентът прикани за следващ път за децентрализация на локалната власт, с цел да може кметовете действително да разполагат със средствата за ръководство, въз основата на които да възнамеряват дейностите си.

По-рано Илияна Йотова посети най-младото и новаторско школо в Русе Основно учебно заведение „ Никола Обретенов “. Липсата на жива връзка и усложненията на редица възпитаници с достъп до електронни устройства и интернет учителите дефинираха като главните проблеми по време на онлайн образованието.

В рецесията с Ковид-19 не е задоволително единствено себеотрицанието на учителите, които с риск за себе си и своите фамилии остават правилни на задачата си. Държавата би трябвало да оказва помощ повече, да обезпечи всички условия, с цел да улесни активността на учителите и да обезпечи протичането на естествен образователен развой “, съобщи вицепрезидентът Йотова.

В работата си управлението и учителският колектив се управляват от убеждението, че бъдещето на образованието е в новаторските уроци. В учебното заведение има редица извънкласни занимания, в това число и клуб по роботика и зала за спортна пукотевица.

Вицепрезидентът дефинира школото като почтено за XXI век и благодари на учителите, че дават подобаваща среда за придобиване на познания и умения, които да построяват конкурентоспособни младежи, свързващи бъдещето си с България.

Посещението на Илияна Йотова приключи с тържествено отбелязване на 90-годишния празник на акад. Антон Дончев в Регионалната библиотека „ Любен Каравелов “. Честванията се организират под патронажа на вицепрезидента.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР