за доставка на 24 500 таблета за училищата пусна днес

...
за доставка на 24 500 таблета за училищата пусна днес
Коментари Харесай

Новите таблети за училищата: с по-скромни възможности и на цена до 185 лв. |

за доставка на 24 500 таблета за учебните заведения пусна през днешния ден Министерството на образованието и науката. С тях ще бъде преодолян част от дефицита на устройства в учебните заведения, нужни при вероятно прекосяване на образование в електронна среда поради новата Коронавирус вълна. Общо нужните на системата са към 40 хиляди бр.

Поръчката е на обща планирана стойност 4 532 500 лева без Данък добавена стойност.

Максималната цена за таблет с операционна система Android е 185 лева без Данък добавена стойност. Не се изисква висок клас устройства. Те ще захранят главно учебни заведения с възпитаници от уязвими групи, където е главният дефицит.

Крайният период за подаване на оферти/заявления е 25 август. Скъсения период от МОН изясняват по този начин:

" Във връзка с (...) действителния риск от последваща вълна на COVID-19 и нуждата от привеждане на учебните заведения в подготвеност за прекосяване в образование от разстояние в електронна среда още при започване на образователната 2021/2022 година е налице неотложна нужда от незабавно възлагане доставката на нужното количество таблети за потребностите на деца и възпитаници, за да се подсигуряват техните равни благоприятни условия за пълноценно присъединяване в образованието в електронна среда, респективно да се минимизира рискът от неусвояване на нужното образователно наличие във всички класове и учебни заведения в страната ".

МОН и в този момент има рамково съглашение за доставката на компютърна техника за учебните кабинети, в това число на таблети. То обаче планува доставки на по-висок клас съоръжение, което е и по-скъпо - изясняват оттова стартирането на обособена социална поръчка.

" Преминаването на системата на учебното обучение към образование в електронна среда постанова обезпечаването на огромен брой портативни устройства, които обаче не е належащо да бъдат с доста високи механически параметри, т.е. тази нужда не може да бъде задоволена с потреблението на настоящото рамково съглашение със подобен предмет, по което министерството е страна, защото разходът за придобиване на подлежащото на доставка по него съоръжение би бил безпричинно висок, доколкото потребностите, за които ще бъде употребявано не изискват толкоз високи параметри на устройствата ", коментират от МОН.

Намеренията на министерството са към всяко учебно заведение да бъде основан софтуерен фонд, посредством който да се подсигури нужната техника при по едно и също време прекосяване на всички възпитаници към отдалечена форма на образование и да няма възпитаници и учители, които заради обществени аргументи и усложнения да не могат да се включат в образованията.

Със сключването на контракта обаче не се разпорежда доставката на 24 500-те заложени в поръчката таблети, а на 15 хиляди Само за тях е обезпечено и финансирането. То е 2 775 000 лв. без Данък добавена стойност. Доставката на останалите 9 500 броя (за 1 757 500 лева без ДДС) - коментират от МОН - ще бъде поръчана при положение на обезпечено финансиране.



До 30 дни след подписване на контракта 15-те хиляди таблета би трябвало да бъдат доставени. Тоест те най-вероятно няма да са налични към началото на образователната година - 15 септември.

Изпълнителят на поръчката би трябвало да даде гаранция в размер на 2% от цената на контракта без Данък добавена стойност.

Обществената поръчка се разпорежда въз основа на стопански най-изгодната оферта, която се дефинира по аршин " най-ниска цена ".

Минимални механически условия

- процесор - мин. четириядрен процесор, тактова периодичност от мин. 1.5 GHz;

- оперативна памет - 2 GB DDR

- матрица - най-малко 8 ”, сензитивен на досег IPS екран (touchscreen) - с разграничителна дарба 1280*800;

- предпазване на данни - 16 GB eMMC

- операционна система и софтуер Android 9.0;

- видео карта - интегрирана в процесора;

- мултимедийни благоприятни условия - интегрирани високоговорител и микрофон, предна камера с разделителна дарба 2.0 MP, задна камера с разделителна способност 5.0 MP

- входно-изходни портове и слотове - един порт за слушалки; един x micro USB, mісrоЅD слот;

- безжична връзка - вграден WiFi модул 802.11a/b/g/n/ac wireless LAN; вграден Bluetooth 5.0 модул или по-нов; LTE (чрез СИМ карта);

- датчици - вграден G-сензор;

- зареждане и батерия - вградена в корпуса батерия, осигуряваща самостоятелна работа за минимум 9 часа. Захранване от производителя, способно да предостави задоволително мощ за едновременното зареждане на батерията и непрекъснатата работа с устройството при максималната му натовареност;

- сертификационни изисквания - Energy Star; RoHS; TUV Rheinnland Low Blue Light или еквивалент;

- условия за интеграция към системата за еднаквост - авансово конфигуриран за работа с настоящо наличната централизирана услуга на възложителя и приложени политики за достъп на потребителите, посредством Zero Touch Enrollment или еквивалент;

- тегло - най-много 0.35 кг.;

- гаранция - 2 години гаранция от производителя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР