За допълнителни 178 млн. лв. настояват синдикати, студенти и ректори.

...
За допълнителни 178 млн. лв. настояват синдикати, студенти и ректори.
Коментари Харесай

Синдикати искат още 178 млн. лева за висшето образование

За спомагателни 178 млн. лева упорстват синдикати, студенти и ректори. Това излиза наяве от тяхно взаимно писмо до президента Румен Радев, до служебния министър-председател Гълъб Донев и до служебния министър на финансите Росица Велкова.

В позицията си ръководителите на профсъюз " Висше обучение и просвета " към КНСБ проф. Лиляна Вълчева, на Съвета на ректорите акад. Лъчезар Трайков и на Националното посланичество на студентските препоръки Даниел Парушев упорстват да се изпълнят текстовете на Стратегията за развиване на висшето обучение за интервала 2021-2023 година, за които е належащо средствата, които страната отделя за висше обучение и просвета, да бъдат не по-малко от 1% от прогнозния Брутният вътрешен продукт. За актуалната година е належащо в бюджет 2023 да се плануват в допълнение 178.3 млн. лева, пресметнали са от синдиката, написа в. " ".

Оттам акцентират, че продължаващото финансиране на държавните висши учебни заведения в бюджета за 2023 година е нужно, с цел да се изпълнят текстовете в Стратегията за развиване на висшето обучение за интервала 2021-2030 година, призната с решение на Народно събрание (Обн. в Дъждовни води. Бр. 2 от 8 януари 2021 г.). " Независимо от положените старания на държавно управление, синдикати и обществени сътрудници все още темповете на осъществяване на задачите от Стратегията са изоставащи и дейностите по финансиране на системата са извънредно незадоволителни. Ето за какво настояваме средствата, които страната отделя за висше обучение и просвета, да бъдат в размер не по-малък от 1% от прогнозния Брутният вътрешен продукт по настоящи цени за съответната година, за която се отнася съответният бюджет ", споделят трите страни.

Според тях спомагателните средства в размер на 178,3 млн. лева следва да са ориентирани предпочитано към бюджетни политики в границите на подготовката, разискването и приемането на закона за държавния бюджет за 2023 година за: увеличение на дотацията за прехрана на образованието с спомагателни 134,4 млн.лв., нужни за продължение политиката по приходите и нарастване приблизително с 12% на минималните съществени заплати за университетския състав. Основните месечни хонорари за университетския състав са според от разпореждане на Министерския съвет за най-ниската служба помощник. " Справедливо е неговата законова актуализация (чл. 92 от ЗВО) да е два пъти в актуалната година, тъй като сега главната заплата на асистента е 1500 лева, само че след приспадане на осигуровки и налози е съвсем на равнището на стипендията на докторантите. Настояваме главната месечна заплата за академичната служба помощник да се дефинира с разпореждане на Министерски съвет на два пъти - юли и октомври 2023 година ", се споделя в писмото.

В него се упорства за увеличение на дотацията за научна и научно-творческа активност с спомагателни 15,3 млн.лв.; за увеличение на дотацията за стипендии на докторанти и студенти, надлежно с 2,5 млн. лева и с 5,5 млн. лева.; за увеличение на средствата за компенсиране отпадането на съответните такси за студенти от предпазени и предпочитани специалности с спомагателните 1,1 млн. лева Необходими са също 10 млн. лева за продължаващи поправки в студентските общежития и столове, както и 9,5 млн. лева за обезпечаване действието на националните стратегии в системата на висшето обучение, финансирани от републиканския бюджет. В писмото се прецизира, че тези средства са част от желаните в допълнение 178,3 млн. лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР