За десета поредна година Брежани ще отбележи Празника на брежанския

...
За десета поредна година Брежани ще отбележи Празника на брежанския
Коментари Харесай

За десета поредна година Брежани ще отбележи Празника на брежанския кестен

За десета поредна година Брежани ще означи Празника на брежанския кестен. Това сподели пред кореспондент на Българска телеграфна агенция Снежана Стоименова от съдружие "Хора и обичаи ", която е основател и уредник на празника.

Юбилейното издание планува доста събития, като по традиция кулминационната точка е музикалната и кулинарна стратегия, готова от поданици и посетители на симитлийското село, която тази година е на 19 октомври /събота/. Вино, кестени и обич ще има в навечерието на празника с проведената на 18 октомври поетична вечер със стиховете на Дамян Дамянов и Надежда Захариева.

Специален посетител е поетесата Надежда Захариева, а в магията на любовта, изразена с лирика, ще потопят актьорите Бранимир Митов и Елисавета Георгиева.

За десетия Празник на брежанския кестен е проведен пленер, в който вземат участие едни от най-хубавите художници от Югозапада. Сред тях са Даниела и Огнян Механджийски, Венцислав Терзиев, Иван Милушев, както и художникът от симитлийското село Черниче Николай Кашев. Пленерът е отдаден на естествените благосъстояния на България и хубостта на гората, а картините ще бъдат изложени в Брежани в деня на празника.
Именно естествените благосъстояния на брежанската гора са в основата на основаването на празника. Брежанските кестени са всеобщо приети като вкусови качества, описа Снежана Стоименова.

С празника сдружението цели да разпространява кестените, само че и да стимулира хора и институции за възобновяване на кестенивите гори, които в последните години търпят провали от болест по кората на дърветата. Резултат от взаимната работа на сдружението и Югозападното държавно дружество са засадените десетки декари нови гори с кестени, които ще дадат плод след 10 години, уточни Снежана Стоименова. Тя означи, че кестените могат да бъдат и занаят на популацията, тъй като търсенето на този апетитен и потребен плод е голямо.

Организаторите се надяват да стимулират инициативни хора да развият опциите на естествените благосъстояния на Брежани.

Самият празник ще стартира в събота, 19 октомври, от 11.30 часа. Предвидена е богата музикална стратегия. По традиция известните в района Брежански баби ще подредят богати трапези с локални ястия. Кулинарното ревю включва и гозби, приготвени с кестени. Младежи от Симитли ще подредят собствен щанд, в който може да се опитат както обичайни, по този начин и нови ястия с кестени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР