За да влезем в Шенген, трябва да убедим обществото в

...
За да влезем в Шенген, трябва да убедим обществото в
Коментари Харесай

Радев: За да влезем в Шенген, трябва да убедим обществото в Австрия, а не само политиците

" За да влезем в Шенген, би трябвало да убедим обществото в Австрия, а освен политиците, че България е благонадежден член на Европейски Съюз, охранява добре границите си и заслужава да бъде част от това пространство ", съобщи през вчерашния ден на брифинг президентът Румен Радев в централата на Организация на обединените нации, оповестяват от Българска телеграфна агенция.

" Трябва да работим доста по-активно освен на политическо равнище с Австрия. Ние би трябвало да работим по този начин, че да убеждаваме обществото в Австрия, че би трябвало да бъдем членове на Шенгенското пространство, с цел да може обществото в Австрия да оказва помощ на своите политици да вземат решение ", сподели Радев.

Държавният глава поздрави австрийския си сътрудник Александър Ван дер Белен, с който се срещна през вчерашния ден в коридорите на Общото заседание на международната организация и му благодари за систематичната поддръжка, която оказва на България по нейния път към Шенген. " Той прави редица обществени изказвания, че България и Румъния би трябвало по-скоро да станат членове на общото Шенгенско пространство ", сподели Радев.

Радев напомни, че за половин година два пъти е посетил Австрия по покана на премиера Карл Нехамер и на президента Ван дер Белен, че е ходил на форума във Вахау, с цел да изложи позициите си, с изключение на пред политици, пред общественици, медии, дипломати, представители на университетските среди.

" Затова насърчавам премиера Денков да направи аудиенция в Австрия допустимо по-скоро, има способи. Да предложения премиера Нехамер по този начин, както аз го поканих, отидохме дружно на границата, имаме и постоянен разговор с президента, тъй че да бъде чут нашият глас доста повече, доста по-силно ", сподели Радев. Според него в този момент не се води политика в тази тенденция.

Българските правоохранителни органи залавят трафиканти на мигранти от съвсем всички страни членки на Европейски Съюз, които идват в България да вършат бизнес. Но по думите му финансовите и оперативните центрове на незаконния трафик не са в България, а са в Германия, Австрия, Нидерландия. " И в случай че ние не ударим тези центрове, незаконната имиграция през България ще продължава ", сподели още президентът.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР