За да възникне една злополука винаги имаме налице три задължителни

...
За да възникне една злополука винаги имаме налице три задължителни
Коментари Харесай

Инж. Александър Борисов: При всяка една трудова злополука са налице три опасни условия

„ За да възникне една акцидент постоянно имаме налице три наложителни детайла. Това са рискови условия, рисково държание и недостатъци в системата за обезпечаване на здраве и сигурност. Тези условия постоянно са налице, без значение с каква тежест и какъв превес “.

Това съобщи инж. Александър Борисов от изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ по време на конференцията „ Прибери се вкъщи след работа! Там някой те чака “, която се организира през днешния ден в Бургас. На срещата участваха представители на локалния бизнес , с които бе разискван трудовият травматизъм, най-честите аргументи, водещи до него, както и вероятните взаимни дейности по отношение на предварителната защита му и положителни практики .

Според инж. Борисов посочи, че в една работна среда никой не може да подсигурява , че няма да има детайл на случайност , само че когато от инспекцията преглеждат данните от травматизма, постоянно стигаме до извода „ ех това можеше да не се случи “ . По думите му в обсъжданите обстановки се набиват на очи гореспоменатите три условия.

Той даде за образец съответен случай, при който мотокар с неизправни спирачки блъска служащ при маневра в складово помещение. По думите му рисковите условия в тази ситуация са свързани с това, че се експлоатира машина с неизправна спирачна система . Опасното държание е на мотокариста, който е с ясното схващане, че машината не е изправна и на служащия, който се движи в зоната, в която оперира тази машина .

Слабостите в системата безвредни условия за труд са свързани с цялостното игнориране по поддръжката и контрола , което нормално води до появяването на подобен тип травматизъм.

Той цитира данни, съгласно които главните аргументи за травматизъм на работното място през предходната са най-много свързани с рухването от височина . След това се подреждат произшествия, като прилепяне и премазване от разнообразни машини, удар от падащ предмет , електрически ток и затрупване от земни маси . За страдание последният тип травматизъм съвсем постоянно приключва с съдбовен край за потърпевшия

Инж. Александър Борисов прикани присъстващите да вземат ограничения и да прегледат съответните обстановки на работното място в техните предприятия , като помислят за това по какъв начин може да се усъвършенства системата, тъй че случаите да бъдат сведени до най-малко. Той обърна внимание и на инструктажа , като посветва той да бъде къс и явен , с цел да може служащите да бъдат добре осведомени с заплахите по време на идния им работен ден. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР