За да се запази красивият бял цвят на карфиола, той

...
За да се запази красивият бял цвят на карфиола, той
Коментари Харесай

Как да готвим карфиол

За да се резервира красивият бял цвят на карфиола, той би трябвало да се вари без похлупак и във водата да се добави малко прясно мляко – 300 мл мляко на 2 литра вода. Вместо мляко може да се добави 1 чаена лъжичка лимонен сок или малко лимонтозу, а може и малко оцет. Това резервира цвета на този апетитен зарзават.

Най-добре е карфиолът да се вари в емайлирани тенджери с малко количество вода. Когато е към този момент подготвен, би трябвало да се отцеди от водата, с цел да не се разкашква.

Супата с карфиол и пилешко е забавна и ще стане обичана на околните ви.

 Супа с Карфиол

Необходими артикули: 300 грама свеж или 500 грама замразен карфиол, 200 грама пилешко месо, 3 картофа, 1 глава лук, 1 морков, 1 домат, 2 скилидки чесън, сол, черен пипер, босилек.

В огромна тенджера се сипват 4 литра вода. Когато заври, се поставя пилешкото месо. След 20 минути месото се изважда, обезкостява и се нарязва. Връща се в бульона.

Лукът, морковът и чесънът се нарязват, запържват и се прибавят в бульона. Картофите се нарязват на кубчета, карфиолът се разделя на цветчета и зеленчуците се поставят в бульона.

Доматът се залива с гореща вода и се обелва. Нарязва се на ситно и се поставя в бульона. Вари се още 10 минути. Супата се сервира, поръсена с босилек и подправена с черен пипер и сол.

 Карфиол на Фурна

Много вкусно ядене е карфиолът по италиански, който е подобаващ за гарнитура, а може да бъде поднесен и като независимо ядене.

Необходими артикули: 1 глава лук, 300 грама консервирани домати в личен сос, 1 супена лъжица олио, 80 грама настърган кашкавал, 1 глава карфиол, щипка риган, сол, млян черен пипер на усет.

Карфиолът се разделя на цветчета и се пуска във вряща вода. Вари се 7 минути. Отцежда се в гевгир. Лукът се нарязва на дребно и се запържва до златисто.

Доматите се намачкват на пюре. В тава се поставя карфиолът, доматите и лукът и всичко се разбърква добре. Добавят се солта, черният пипер и риганът. Разбърква се още веднъж и се поръсва с кашкавала.

Пече се в авансово загрята на 180 градуса фурна за 20-30 минути, до момента в който кашкавалът се разтопи и се получи апетитна златиста коричка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР