За да се припишат на даден човек думи, които той

...
За да се припишат на даден човек думи, които той
Коментари Харесай

Верни ли са тези твърдения за дъщерята на Зеленски: проверка на фактите

За да се припишат на даден човек думи, които той в никакъв случай не е изричал, през днешния ден се основават от ден на ден от така наречен deepfakes. Това са манипулирани видеоклипове, в които реален човек наподобява по този начин, като че ли споделя нещо, което в действителност в никакъв случай не е изричал. Понякога обаче за бързото и дейно разпространяване на подправено видео даже не са нужни толкоз съществени механически умения.

Такъв е случаят с популярния в обществените мрежи кадър на плачеща млада жена, която уж била 17-годишната щерка на украинския президент Олександра Зеленска. Твърди се, че тя назовава татко си  " нацист "  и " палач на украинския народ "  и че споделя, че го " ненавижда ". Кадърът е разпространен на разнообразни езици и в разнообразни страни, в това число и в българските обществени мрежи, където се твърди, че Олександра Зеленска назовава татко си " изнасилвач на деца ".

Наистина ли това е дъщерята на Зеленски ?

Проверката на обстоятелствата демонстрира, че момичето от фрагмента не е Зеленска. Става дума в действителност за стопкадър от видеоклип, който е от 2017 година. А това значи, че дъщерята на Зеленски , която е родена през 2004, по това време е била доста по-млада от момичето във видеото. Натиснете тук, с цел да видите за съпоставяне едно видео, в което Олександра Зеленска е на 11 години.

По-внимателният разбор на видеото от 2017 година разкрива, че името на плачещата жена явно не е Олександра: мъжът, който записва видеото и евентуално е неин сътрудник, се обръща към нея с " Настя " и се пробва да я успокои. Двойката приказва на съветски език, а разговорът няма нищо общо със Зеленски или Украйна: Настя се оплаква на мъжа, че не желае да ѝ купи нов мобилен телефон. " Обеща ми този iPhone още преди пет месеца, само че по този начин и не ми го купи ", споделя младата жена във видеото.

В известието, което се споделя като " извънредно " на разнообразни езици (например на грузински, испански и немски), се споделя още, че Олександра е " избягала в Полша ". Но и това изказване не дава отговор на наличието на клипа. Билборд, който се вижда за малко в първите няколко секунди на видеото, популяризира продажба на неподвижен парцел. Посоченият там номер е на агент за недвижими парцели от Сочи, който успяхме да проследим посредством профилите му в WhatsApp и Instagram. Това подсказва, че сцената от видеоклипа евентуално се е разиграла на съветското крайбрежие на Черно море.

Мишена: Зеленски  и семейството му

От началото на война та президентът Володимир Зеленски  е освен лицето на украинската опозиция против съветските агресори, само че и цел номер едно за съветската агитация. За него към този момент беше изработен най-малко един deepfake и неведнъж се твърдеше, че скрито е избягал от Украйна.

Семейството му също е цел на дезинформационни кампании: в обществените мрежи бе публикувана снимка, за която се твърди, че демонстрира брачната половинка на Зеленски в Ница. Украинският президент отхвърли и удостовери, че брачната половинка му е с него в Украйна.
 Володимир <b> Зеленски </b>
Украинският президент Володимир Зеленски

Украинският президент и брачната половинка му Олена имат две деца - 17-годишната Олександра и 9-годишния Кирил. Според формалните източници Зеленски няма други деца. Следователно можем да изключим опцията плачещото момиче от видеото да е щерка на Зеленски. Факт е също по този начин, че въпросното видео няма нищо общо с война та в Украйна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР