За да проверят дали фискалните бонове, които търговците им издават,

...
За да проверят дали фискалните бонове, които търговците им издават,
Коментари Харесай

НАП: Проверете дали касовия бон не е измама

За да ревизират дали фискалните бонове, които търговците им издават, са същински или подправени, е належащо потребителите да сканират отпечатания на бележката QR код. Приложението демонстрира кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номер на касовата записка и фискалната памет на касовия уред. Клиентът може да съпостави дали данните в бележката и мобилното приложение съответстват или се разграничават. Ако има разлика, мобилното приложение разрешава пряк контакт с Национална агенция за приходите по телефона за сигнализиране за подправена касова записка.

Потребителят може да направи и информация дали съответната касова записка е получена в сървърите на приходната организация, за което е належащо изчакване от няколко минути. Ако всичко с бележката е наред, приложението демонстрира в зелен цвят, което значи, че документът е бил сполучливо получен в Национална агенция за приходите. Мобилното приложение NRA Mobile може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Гугъл Play - за Android устройства.

 

Ако не им бъде публикуван касов бон, потребителите могат да подадат сигнал в Национална агенция за приходите като се свържат по телефона с Информационния център на приходната организация – на телефони: 0700 18 700 или изпратят имейл на: [email protected]. Освен това, те имат право да задържат заплащането към търговеца, до момента в който не получат платежния документ. Тази смяна в Закона за Данък добавена стойност влезе в действие от 1 януари 2024 година и е за да противодейства на укриването на доходи и нелоялната конкуренция, както и да подсигурява потребителските права, които носи съществуването на касова записка.

 

Платежният документ дава опция на клиентите да защитят правата си, в случай че закупената стока се окаже дефектна или рискова, припомнят от Национална агенция за приходите. Касовата записка е нужна и за подмяна или връщане на закупен продукт, ако потребителят разполага с такова право, произлизащо от закон или от авансово стихотворец от търговеца ангажимент.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР