За да получи повече приходи в хазната, държавата обмисля да

...
За да получи повече приходи в хазната, държавата обмисля да
Коментари Харесай

Докога хората ще се лишават от храна и ще крие ли бизнесът доходи заради данък свръхпечалба?

За да получи повече доходи в хазната, страната обмисля да спре огромна част от обезщетенията за бизнеса. Няколко обществени ограничения остават, като по-ниският Данък добавена стойност за хляба, книгите и бебешките храни.

" Не може да се замразяват приходите на хората, без значение работещи или пенсионери, в тази ужасяваща рецесия, тъй като страната не може да събере доходи от там, където има средства. Ние сме с 10% налог облага за бизнеса, най-ниският в Европейски Съюз. Ние имаме безпределно доста облекчения за работодателите и твърдим, че пенсионерите са изяли страната! Това е цинично! Ако някой няма куража или има идеологически тежнения, които му пречат да запълни бюджета, то по тази причина не са отговорни тези, които работят за минимална работна заплата ", разяснява икономическият консултант на КТ " Подкрепа "  Ваня Григорова в студиото на  " България заран ".

Тя беше безапелационна, че страната не събира задоволително доходи и по тази причина има дупка в бюджета. 

" Бюджетът има две страни - доходи и разноски. Увеличават се цените, усилват се пенсии и заплати, откри метод да го компенсираш. Този счетоводен метод от страната е доста циничен и ленив ", добави Григорова. 

Гостът акцентира, че потреблението понижава и уточни каква е повода за това:  " Инфлацията се генерира от алчността на огромните компании, това е повода за все по-нарастващите цени ".

Икономическият консултант в БСК доцент доктор Щерьо Ножаров посочи пред Bulgaria ON AIR като една от главните причина за дупката в бюджета решението на Народно събрание за актуализацията му от лятото на 2022 година, в частта за увеличение на приходите от Данък добавена стойност.

Днес пред КЗП синдикатите ще проведат ефикасна стачка с искане за увеличение на заплатите. 

" Част от средствата могат да дойдат от затваряне на малки врати, които са ненужни. Връщането на Данък добавена стойност за заведенията за хранене не е трагично, можем без салата " Цезар " в ресторанта, само че ще ни бъде мъчно, в случай че не можем да си купим хранителни артикули от магазина ", даде образец Григорова.

Ножаров пък предсказа отлив на вложители, в случай че бъдат въведени плануваните ограничения по отношение на бизнеса. Също по този начин прикани за скорошно присъединение на страната ни към Еврозоната и добави, че " до присъединението към Еврозоната няма съображение да бъде променян закрепеният курс към еврото ". 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР