За да получи по-голяма подкрепа за своята политика, Русия явно

...
За да получи по-голяма подкрепа за своята политика, Русия явно
Коментари Харесай

Дойче веле: Как Русия си купува политическо влияние

За да получи по-голяма поддръжка за своята политика, Русия очевидно възнамерява да сътвори нова платформа с интернационалните участници. Това излиза наяве от настоящ документ, формиран най-вероятно за президентската администрация на Русия. Смята се, че двама известни съветски политолози са негови създатели. Международен екип от публицисти е анализирал въпросния формален документ, за който се допуска, че е от януари 2023 година.

Теми, които вълнуват хората

От него излиза наяве, че Кремъл счита да сътвори теоретичен конгрес, който публично да се занимава с тематиката за замърсяването на Балтийско море. А импровизирано – да оказва на западните участници особено внимание, тъй че те да одобряват избрани политически послания на Москва и след това да ги популяризират. Очевидно на високо ниво в Кремъл се обмислят тактики за това по какъв начин Русия още веднъж да стъпи на интернационалната сцена, разяснява АРД.

Документът разказва по какъв начин съответно да стане това: посредством неполитическа тематика представителите на европейските среди в науката, културата и в неправителствените организации още веднъж да встъпят в разговор с Русия. Като допустима тематика създателите на документа показват екологията на Балтийско море, което в действителност страда от съществено замърсяване.

Планът планува форумът " Балтийска платформа " да събира интернационалните специалисти – категорично посочени са балтийските страни, скандинавските страни и Германия.

Класическа интервенция за оказване на въздействие

Западните служби за сигурност назовават това класическа разследваща интервенция за оказване на въздействие и по-точно става дума за тактика за инфилтрация. Анализът сочи, че Русия се пробва да се върне в договарянията с обособени европейски страни след наложените от Запада наказания, показва АРД. Това се прави, с цел да може по-късно да се постановат съветски национални ползи.

 

Стратегическият документ планува платформата да събере посетители още през есента на тази година. Като резултат " Балтийската платформа " би трябвало да сътвори " еволюционен преход на полемиката от неполитически въпроси към настоящо политическо наличие ", предлага документът.

Изпълнението на този съветски проект за въздействие наподобява към този момент е почнало. Документът, оценен от публицистите, загатва 13 души, планувани за организационния комитет на " Балтийската платформа ". Сред тях са високопоставени държавни чиновници и най-много ректори на известни съветски университети, лоялни на Путин.

Доказана тактика

Кремъл е преследвал и в предишното сходни проекти. Така да вземем за пример към построяването и употребата на газопроводите " Северен поток 1 и 2 “, Русия предоставяше пари или личен състав и по този начин насърчаваше плановете. Едновремешният търговски делегат на съветското посолство в Берлин бе един от създателите на Източния институт – свързващо звено сред доста съветски лобисти в провинция Мекленбург-Предна Померания. Твърди се, че сътрудник на Москва, който е бил заставен да напусне Германия, също е взел участие в енергийния план. Русия се е заела и в редица други политически дискусионни групи и бизнес асоциации.

След нахлуването в Украйна обаче на Запад към този момент се гледа доста по-критично на сходни планове. Експертът по Източна Европа Кай-Олаф Ланг от Германския институт за интернационалните връзки и сигурност споделя пред АРД: " Русия би трябвало да осъзнае, че другите формати на районно съдействие в региона на Балтийско море се намират във фризера ".

Кремъл на лов за хора

Александър Тоотс, началник на Естонската работа за вътрешна сигурност KAPO прави паралел с други познати съветски интервенции. " И в предишното сме разпознали сходни интервенции. Русия се пробва да набелязва въпроси, които интересуват елементарните хора. Климатичните и екологичните проблеми са добър образец за това ", споделя той.

Мариус Лауринавичюс, политически анализатор от Литва, споделя, че Русия желае да се свърже с водачите на публично мнение посредством сходни конгреси. " Това не би трябвало да са безусловно политици ", изяснява Лауринавичюс. Целта на сходен контакт, показва той, е да се разбере „ кои от тези хора могат да бъдат употребявани като проводници на съветско въздействие или даже да бъдат вербувани като съветски сътрудници ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР