За да пести емисии, екоактивистката тийнейджър Грета Тунберг поема на

...
За да пести емисии, екоактивистката тийнейджър Грета Тунберг поема на
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

За да пести излъчвания, екоактивистката младеж Грета Тунберг поема на трансатлантическо корабоплаване до Ню Йорк със спортна яхта със слънчеви панели и подводни турбини, с цел да взе участие в среща на Организация на обединените нации за климата

© Reuters 1260 лева доближава междинната брутна работна заплата в страната през второто тримесечие на годината, което е растеж от 12%, по данни на Национален статистически институт. Правителството назначи досегашния ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество Пламен Георгиев за общоприет консул на България във Валенсия. Това стана броени дни откакто на 31 юли Георгиев подаде оставка поради замесването на името му в имотния скандал на властта, а Народното събрание още същия ден я гласоподава.

Проектът АЕЦ " Белене " е бил измежду главните тематики на диалог сред Бойко Борисов и съветския министър председател Дмитрий Медведев в границите на Първия каспийски стопански конгрес в Туркменистан

Зам. основният прокурор Иван Гешев, единствен претендент за идващ основен прокурор, подава концепцията си за ръководството на прокуратурата през идващите 7 години , като подчертава изключително доста върху разширение на публичността. Оповестяване на работата на прокуратурата по съответни каузи щяло да усъвършенства публичното мнение за нея, счита Гешев. В концепцията си той стартира известните към този момент тези на Сотир Цацаров за нова наказателна политика, в това число декриминализиране на провокацията към рушвет и основаване на тласък за причинителите на мафиотски и корупционни закононарушения да сътрудничат на резследванията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Дупница изпадна в отчасти бедствено състояние, а сектор от автомагистрала " Струма " бе затворен поради избухналия във вторник следобяд пожар. Причината е запалването на боклуци, които са били съхранявани нерегламентирано под мост на автомагистралата от компания, която търгува с боклуци и към този момент на няколко пъти е била глобявана. Със случая ще се занимае прокуратурата.
Свят

Германската стопанска система се сви през второто тримесечие , откакто комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай се отрази на износа и производството на най-голямата стопанска система в Европейски Съюз. Франция и Испания също регистрират закъснение на растежа, до момента в който Италия продължава да е сред стагнацията и рецесията. Германските проблеми се отразяват на представянето на целия съюз – растежът на Брутният вътрешен продукт продължава да се забавя както на годишна, по този начин и на тримесечна база.

Руската метеорологична работа Росгидромет разгласи, че радиацията в Северодвинск е скочила до 16 пъти над нормата , само че не и до рискови равнища, и е останала висока най-малко два часа и половина след детонация покрай града, умъртвила петима съветски нуклеарни учени. Според съветските управляващи детонацията е породена от потреблението на радиоизотопи в пробна ракета. Все още не е изцяло ясно дали хора в района са били евакуирани.
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп реши да анулира част от митата за Китай . Службата на американския търговски представител разгласи, че влизането в действие на новите мита от 10% за някои артикули е анулирано, а Тръмп се аргументира с желанието комерсиалният спор да не се отрази върху продажбите преди коледните празници. Анализаторите обаче считат, че отстъпката на Вашингтон надали ще докара до неотдавнашен завършек на продължаващия към този момент над година спор с Пекин, защото двете страни не престават да имат неразбирателства по съществени въпроси.

Китай назова конфликтите на протестиращите с полицията при " окупацията " на интернационалното летище в Хонконг " държание, което е покрай тероризъм "

Фотограф: Reuters

Икономика

Големите строители се състезават за близо 460 млн. лева за пътя до Видин . Става въпрос за рационализация на 54 км сред Видин и Ружинци, а предложения са подали ГБС, ПСТ, " Джи Пи груп " и " Трейс ", като от надпреварата отсъстват единствено " Хидрострой " и ВДХ. Въпреки мащабите на плана обаче ползата като цяло е слаб - едвам сред четири и седем са претендентите по всяка от трите обособени позиции, на които е разграничена поръчката. Причината евентуално е, че е планът се финансира с държавни пари като цялата стойност на контракта ще се разплати на изпълнителя едвам откакто е приключено строителството.

Общините ще могат да дефинират тихи и шумни зони в курортите. Новото пълномощие идва от ремонти в Закона за туризма, които бяха признати от Министерски съвет. Поправката дава опция да се дефинират региони в курорта, които да вземем за пример да бъдат предопределени за празненство туризъм или за фамилен отдих, което е обвързвано и с съответни правила в тях. В друга група промени в закона за туризма се вкарва условие и за регистриране в националния туристически указател на ски учебни заведения, туристически атракции и фестивали.

Интелигентна система за ръководство на трафика ще се построява на автомагистрала " Тракия " . За задачата Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е избрала обединяване сред румънската компания " Алтимате " и сдружение, постоянен победител в търговете на Центъра за градска подвижност (ЦГМ) на София - " Сиском инженеринг ". В надпреварата с планирана стойност 8.7 млн. лева с Данък добавена стойност присъединяване взеха единствено два претендента, вторият е обединяване сред " Контракс ", " Кейбъл ком " и " ЕТК ".

Бизнес

CBS и Viacom оповестиха, че се сплотяват в опит да конкурират колосите в медийната промишленост в договорка за 11.7 милиарда $. Това е третият опит за обединение на двете медийни групи и е забележителна победа за Шари Редстоун, чийто татко построи фирмите посредством поредност от сливания и по-късно ги раздели.

Булгаргаз " е завела правосъден иск за 35 млн. лева против " Топлофикация София " . Причината за това е, че столичното парно има просрочени отговорности от 120 млн. лева към газовия снабдител, които са насъбрани през последните 11 месеца. Подобна обстановка сред " Булгаргаз " и " Топлофикация София " имаше и през август предходната година. Тогава отговорностите на общинското сдружение бяха 105 млн. лева, а откакто газовият снабдител разгласи, че ще заведе иск за насилственото им събиране, страната реши вземанията да бъдат трансферирани на Българския енергиен холдинг.

Дълговите пазари вещаят криза. Доходността на 2-годишните държавни облигации на Съединени американски щати и Англия надмина тази по 10-годишните за първи път от 2007 година насам. Tова така наречен превръщане на кривата на доходността се приема за един от най-сигурните ранни сигнали за идна криза. Исторически след рухването на спреда под нулата, всекидневно следва стесняване на стопанската система в границите на идващите от 8 до 24 месеца. Сделки и планове

Сделката на " Еврохолд " и CEZ стигна до антимонополната комисия. Новият покупател е подал съобщение в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за идната централизация, оповестиха от " Еврохолд ". На уеб страницата на ведомството към момента няма информация за формирано произвеждане. Едва откакто това стане факт, ще стартират да текат и съответните периоди за разглеждане на договорката, които по нормална процедура са 25 дни, само че има алтернатива за удължение. Договор сред " Еврохолд България " и чешката CEZ за придобиването на активите ѝ в страната бе подписан на 20 юни. Сделката е за 335 млн. евро.

" Мултивак България продакшън " влага 2.5 млн. евро в нови машини. С тях през септември стартира произвеждане на контролни табла за компанията майка - немската група Multivac. Новата инвестиция ще разреши да бъдат открити още 20 работни места, с които до края на 2019 година заетите в завода за произвеждане на елементи за опаковъчната промишленост ще доближат 162.

Сделката сред Ozone.bg и Pulsar получи утвърждение от Комисия за защита на конкуренцията . От оповестеното решение на антимонополния орган се схваща, че " Озон ентъртейнмънт " ще придобие 100% от " Пулсар ". Целта е навлизането на Ozone.bg и на офлайн пазара. Досега компанията отбелязваше високи растежи на приходите от продажбата на разнообразни артикули – от конзоли и игри до книги и играчки през интернет. Pulsar пък остана един от дребното профилирани физически канали за продажба на видеоигри.

Австрийската AMS предлага 4.1 милиарда евро за немската Osram Licht. Предложението на AMS, който е снабдител и на Apple, идва откакто в началото компанията се отхвърли от договорката, показва Financial Times. Причината е, че сега фондовете за частен капитал Carlyle и Bain Capital са на път да придобият Osram Licht. Сега AMS предлага с 10% по-висока цена от тази на фондовете.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР