За да изсветлим пазара на електроенергия в България и да

...
За да изсветлим пазара на електроенергия в България и да
Коментари Харесай

Обмисля се продажбата на енергия от ВЕИ да не става задължително през борсата

За да изсветлим пазара на електрическа енергия в България и да изградим свободен пазар, предходната година задължихме всички производители да продават своята сила на самостоятелната енергийна борса. Само че при възобновимите източници разбирам, че това се оказа затруднение, тъй като при тях се желае предварителни контракти, на база на които да се вършат вложения. Затова обмисляме да създадем предложение продажбата на сила от ВЕИ да не става наложително през борсата, а да могат да се подписват тези контракти. Това съобщи Делян Добрев, ръководител на парламентарната енергийна комисия, на конференция на тематика „ Пазарната интеграция на ВЕИ и прехода към чиста сила “ в столицата.

По думите ми за страната ни е добра вест, че ние сме една от страните в Европейски Съюз с максимален капацитет от вятър и слънце в случай, че цената на вложенията разрешава те да се случват на пазарен принцип.

Добрев сподели още, че през идната седмица евентуално ще станат факт измененията в Закона за енергетиката, които били плод на тримесечни старания. " Ще имаме комисия във вторник за измененията в закона на второ четене и се надявам да приемем законопроекта в Пленарна зала “, сподели още той.

" България съумя да реализира 18,5% сила в крайното енергийно ползване в страната от ВЕИ, каквато беше нашата съществена цел ", съобщи на събитието Иван Иванов, ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране.

Той посочи, че сега в страната ни има над 700 МВт конфигурирана мощ с енергоносител вятър, от слънце – над 1000 МВт, от вода – над 3000 МВт и биомаса има под 100 МВт конфигурирана мощ.

На конференцията участва и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която съобщи, че в бранша на ВЕИ може да се върви и към по-голяма амбициозност на задачите.

" Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е решено да работи за реализиране на оптимален прогрес в договарянията по фундаменталния пакет „ Чиста сила за всички европейци “, който дефинира главната роля на ВЕИ за декарбонизацията на европейската стопанска система ", сподели още тя.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР