За да използват услугата те трябва да преминат през индивидуална

...
За да използват услугата те трябва да преминат през индивидуална
Коментари Харесай

Около 80 000 души имат право на асистент по Закона за личната помощ

За да употребяват услугата те би трябвало да преминат през самостоятелна оценка на потребностите. Към края на април в Агенцията за обществено подкрепяне са подадени към 37 000 заявки. В по-малко от 1200 от тях е посочена нужда от персонална помощ.


35-годишният Бирсен е роден с детска церебрална парализа. Майка му е негов помощник за 4 часа дневно. Договорът ѝ по програмата на Община Русе изтича в края на август. Решила е да кандидатства за персонална помощ. Услугата ще се дава след 1 септември.
Бахтишен Джуджева: Постоянното вървене и кандидатстване по тези стратегии. Има я, няма я програмата. Мисля, че Законът за персоналната помощ ще бъде в наша изгода.
Личната помощ ще се дава от общината. Преди да кандидатства там обществените би трябвало да създадат самостоятелна оценка на потребностите на Бирсен и да му издадат направление с часовете персонална помощ, на които има право. Максимумът е 8 часа в работните дни или общо 168 часа месечно.

Бахтишен Джуджева: Аз се надявам най-малко на 8. Естествено, когато съм назначена на цялостен работен ден и средствата ще бъдат малко повече.
Хората с уреждания могат сами да изберат асистента си. Ако нямат подобаващ човек общините са длъжни да им дават лист с претенденти.

Веска Събева - заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания: Тези, които желаят да имат външен помощник, дали те ще го образоват или те ще минават всички асистенти през някакво друго образование.
Дали асистентите имат потребност от образование, ще преценят общините. Пълнолетните хора с увреждания би трябвало да се откажат от месечната добавка за непозната помощ, в случай че изберат да употребяват персонална помощ.

Марин Байчев - шеф отдел " Интеграция на хора с увреждания ", МТСП ": Лицето, с цел да получава персонална помощ, не би трябвало да получава друго заплащане от бюджета. или по друга стратегия, което да финансира същите потребности.
Затова и родителите, които получават месечна помощ за развъждане на дете с увреждания, би трябвало да се откажат от до 380 лв. от нея, в случай че сключат контракт за персонална помощ.

Ще имат ли право на различен избор?
Марин Байчев - шеф отдел " Интеграция на хора с увреждания ", МТСП: Други други възможности са наличните стратегии и планове в общините. Вяра Петрова - шеф " Интеграция на хора с увреждания ", Следствен отдел към окръжна прокуратура: След влизането в действие на услугата по Закона за персоналната помощ наредбата по Асистенти за самостоятелен живот си продължава. Няма да бъде спирана.
Програмата на Столичната община може да претърпи промени поради Закона за персоналната помощ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР