За да функционира правилно, нашият организъм се нуждае от редица

...
За да функционира правилно, нашият организъм се нуждае от редица
Коментари Харесай

Храните, които ни доставят солидна доза желязо

За да действа вярно, нашият организъм се нуждае от редица скъпи хранителни субстанции, витамини и минерали. Един от най-важните за здравето ни минерали е желязото. То извършва съществени функционалности в тялото, като да вземем за пример превозването на О2 и подкрепяне производството на червени кръвни кафези.

При дефицит на желязо в организма ни, сме изложени на риска от развиване на анемия, чиито признаци включват отмалялост, уязвимост, ниска централизация, косопад, световъртеж, главоболие и депресивни положения.

Най-добрият натурален източник на скъпия минерал е храната, която консумираме. Ето кои храни ни доставят солидна доза желязо.

Зеленчуци с желязо

 Яжте спанак, с цел да си набавите желязо

Всички зелени зеленчуци съдържат постоянни количества желязо в състава си, както и куп други потребни хранителни субстанции и витамини. Включете в менюто си спанак, лапад, коприва, магданоз, целина, зеле, броколи, аспержи, брюкселско зеле, и ще се заредите с нужната доза желязо. От изброените зеленчуци най-богат на скъпия минерал несъмнено е вкусният спанак.

Плодове с желязо

Измежду плодовете най-хубавите източници на желязо са цитрусите – лимони, портокали, мандарини и грейпфрути. Не са за подценяване и кивито, ягодите, сливите, смокините, мангото, боровинките, динята, пъпешът.

Бобови растения

Бобовите растения, като фасул, леща, грах, соя и нахут също са превъзходен източник на потребния минерал. Освен това съдържат магнезий, калий и фолиева киселина. Желателно е варивата да се употребяват дружно с храни, които са богати на витамин С, да вземем за пример зеленчуци, с цел да се усъвършенства усвояването на желязото от организма.

Месо

 Черният дроб е източник на желязо

Друга значима част от хранителния ни режим са несъмнено месните артикули. Чрез някои от тях също можем да си набавим нужната доза желязо. Това са аленото месо, черен дроб, мозък, бъбреци и сърце. Освен това те са с високо наличие на протеини, витамини от група В, холин, мед, цинк и селен.

Яйца

Редовната консумация на яйца ни обезпечават с изключение на калций и магнезий, също и солидна доза желязо, защото яйчният жълтък има доста количество от скъпото вещество.

Тиква и тиквени семки

 Тиквените семки съдържат желязо

Тиквата и семките, съдържащи се в нея, са различен превъзходен източник както на желязо, по този начин и на протеини, цинк и фосфор. Най-добре е тиквените семки да са изсушени в сравнение с печени или пържени, защото по този начин съдържат по-големи количества желязо.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР