За да функционира адекватно организмът, се нуждае от полезни хранителни

...
За да функционира адекватно организмът, се нуждае от полезни хранителни
Коментари Харесай

Кои храни да ядем, за да набавим повече тирозин

За да действа съответно организмът, се нуждае от потребни хранителни субстанции, измежду които се подреждат аминокиселините. Тези органични съединения могат да бъдат признати с храна или синтезирани в организма.

Неесенциалните аминокиселини включват тази с название тирозин. Веществото се намира във всяка клетка на човешкото тяло. Богатите на тирозин храни са значими за включване във всяка хранителна диета.

Какво съставлява тирозинът и какъв резултат има върху тялото?

Химичното название на аминокиселината е 4-хидроксифенилаланин, само че нормално се употребява наименованието тирозин. Тирозинът е едно от двадесетте най-важни субстанции, които са показани от органични съединения. Тялото на индивида е в положение да синтезира тирозин независимо. Използването на задоволителен брой източници на аминокиселини прави ненужно приемането на спомагателна хранителна добавка.

Тирозинът въздейства на доста процеси в тялото. Една от функционалностите на веществото е производството на невротрансмитери, нужни за вярното действие на мозъка и поддържането на добър прочувствен декор.

Терминът е преведен от гръцки. Веществото получава името си в средата на 19 век. В казеина е открит тирозин. Това е протеинът, който се съдържа в сиренето и оттова идва и името му.

Тирозинът има и друго значение. Той взе участие в синтеза на хормони и химикали, по-специално на меланина. Благодарение на несъществената аминокиселина, органи като щитовидната жлеза, хипофизата, надбъбречните жлези работят, а те са виновни за производството и регулирането на хормоналните равнища.

Ефектът от храненето върху наличието на тирозин в организма

Известно е, че веществото принадлежи към несъществените аминокиселини. Максималната дневна норма не надвишава 12 грама. Средната норма е 1-5 грама от веществото. Това количество е задоволително за съответно осъществяване на функционалности в човешкото тяло. За да се набави тази доза с храната, би трябвало да се има поради, че тирозин се съдържа главно в протеиновите артикули, измежду които челното място се пада на сиренето.

Освен него други подобаващи храни с тирозин са:

 Източници на тирозин

- месо (пилешко, пуешко)

- риба (риба тресчица, риба звук, скумрия, камбала)

- млечни артикули (кисело мляко, извара)

- ядки (бадеми, фъстъци, шам фъстък)

- плодове (банани, авокадо)

- бобови растения (нахут, фасул, леща)

- семена (сусам, слънчоглед)

- соя

- морски блага (скариди, раци).

Богатите на тирозин храни са от значително значение за поддържане на равнищата на аминокиселините. При незадоволителното им потребление органичното съединяване се синтезира с помощта на фенилаланина.

Веществото въздейства върху действието на органите и системите, дава отговор за прочувствения декор. Включването на храните, богати на тирозин в диетата подсигурява благополучието на организма.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР