За да е налице средна телесна повреда, е трябвало да

...
За да е налице средна телесна повреда, е трябвало да
Коментари Харесай

Съдия Гьонева за пострадалото момиче: За да е налице средна телесна повреда, е трябвало да има опасност за живота ѝ

За да е налице междинна телесна щета, е трябвало да има заплаха за живота, а доказателствата не са го открили. Това изясни пред публицисти арбитър Татяна Гьонева Коева от Окръжния съд в Стара Загора, която е докладчик по делото с обезобразеното момиче.

" Става въпрос за обвинен, притеглен към наказателна отговорност за междинна телесна щета. В този случай ние сме длъжни при искане за взимане на най-тежката мярка да обсъдим доказателствата, които сочат освен за съпричастност на обвинения, само че и доказателствата да подплатяват наличната подготовка, за която той е притеглен да дава отговор по Наказателния кодек - по член 129. В този случай ние следва да обсъдим дали и тук са значими съдебно-медицинските експертизи, тъй като ние нямаме тези знания и според тях ние би трябвало да установим дали декларираното в заключението покрива някои от признаците, които законът е въвел в наредбата член 129. За да се убедим освен, че лицето е нападнало и предизвикало пострадванията, само че и че в действителност е налице междинна телесна щета. Тоест се преследва по общия ред, може да бъде взета и най-тежката мярка ".



В случая съдебно-медицинската експертиза е открила пострадвания, предизвикали краткотрайно разстройство на здравето, само че не и заплаха за живота, а законодателят разпознава това като лека телесна щета, сподели Гьонева.

" В този случай с цел да има междинна телесна щета, следваше да е налице най-малко краткотрайно разстройство а здравето, само че и заплаха за живота. ние това не го установихме. доказателствата не подплатиха повдигнатото обвиняване. Тези производства са бързи и незабавни и ние трябваше въз основа единствено на каквото са събрали досега да вземем решение ".

Председателят на съда в Стара Загора Красимир Георгиев съобщи, че постановеният правосъден акт е закономерен:

" Той е в унисон с настояването на представители на Окръжната прокуратура ", уточни той.

Взети са поради всички условия към хулиганските прояви на арестувания, в това число фотосите на нарязаното момиче, само че правосъдният състав се управлява от заключенията в съдебно-медицинската експертиза. По думите на Гьонева съдиите не могат да открият какъв брой тежки са пострадванията единствено от наличните фотоси.



Разбираме човешката реакция, ние също сме хора, само че нашата работа е да забележим доказателствата, сподели арбитър Татяна Гьонева.

" Ако излезе, че е погрешно арестуван, знаете какви производства следват, отново ние ще сме отговорни. Много е значимо да се реши вярно в този миг има ли съображение за задържането или не. Като се върне делото на досъдебното произвеждане, няма спънки да се назначават спомагателни експертизи ".

На въпрос ще се излезе ли пред протестиращите жители довечера арбитър Гьонева сподели, че " желаете прекалено много от мен ", само че съобщи, че поддържа недоволството.

На въпрос на Българска национална телевизия има намерение ли да подаде оставка, Гьонева отговори:

" Не имам намерение, не. Аз обичам работата си, работя с готовност и сърце и мисля, че сътрудниците могат да го потвърдят ".

Колегата ѝ арбитър Тонев я похвали и я разказа като " съвършен арбитър, който не се поддава на внушения ". На въпрос ще застане ли пред протестиращите в Стара Загора довечера, арбитър Гьонева отговори:

" Мисля, че желаете прекалено много от мен. Аз приканвам за една граница, която в случай че се престъпи, провалите биха били доста съществени ".

Каза, че въпреки всичко поддържа митинга, и че е възмутена от внушенията, че магистратите и съдиите толерират насилието.

По-рано пред Българска национална телевизия районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова изясни, че е допустимо е да се стигне до хипотезата за опит за ликвидиране при случая с обезобразеното момиче, само че на този стадий е прекомерно рано да се приказва за това.

Разпитани са хора от по-широкия другарски кръг на момичето. То е споделило на някогашния си другар за отправяно принуждение и закани от страна на обвинения Георги Николаев. Първият разпит на потърпевшата е извършен още до момента в който е на лекуване в болничното заведение.

Тази вечер в в поддръжка на момичето.

Вижте повече в директното включване на Иво Никодимов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР