За да бъдат защитени птиците, електрическата мрежа около Бургас ще

...
За да бъдат защитени птиците, електрическата мрежа около Бургас ще
Коментари Харесай

Бургас започва мащабен проект за подмяна на електрическата мрежа, за да защити птиците

За да бъдат предпазени птиците, електрическата мрежа към Бургас ще бъде обезопасена и сменена посредством огромен план " LIFE Safe Grid for Burgas 2021 - 2026 година " Проектът бе показан от представители на EVN България и " Електроразпределение Юг " - част от групата на EVN България, на брифинг в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция.

Проектът се осъществя от " Електроразпределение Юг " и Българското сдружение за отбрана на птиците и е финансиран по стратегия " Life+ " на Европейския съюз.

Въздушните електропроводи приблизително напрежение се употребяват от птиците за кацане и отмора. При обсег на крилете те могат да допрян по едно и също време проводник напрегнат и заземена част от стълба. При създаване на нова мрежа се проектират подземни кабелни линии. В специфични случаи се употребяват изолирани проводници, споделиха от EVN България. Това е вторият план за отбрана на птиците, осъществен от сдружението.

Председателят на Съвета на шефовете на EVN България Александър Сипек посочи, че по време на първия план електроразпределителна мрежа в региона на Странджа и Сакар е била обезопасена. Основна цел на плана тогава е била отбраната на предпазения тип царски орел и понижаване на съдбовните контакти на птици с разпределителната мрежа. Сипек посочи, че посредством сходни планове печелят както клиентите, по този начин и птиците, тъй като по-добрата им отбрана води и до възстановяване на сигурността на електроснабдяване.

Заместник-председателят на Съвета на шефовете на " Електроразпределение Юг " ЕАД Здравко Братоев заяви, че посредством настоящия план 52 километра въздушни електропроводи ще бъдат положени подземен. Освен това 96 километра от въздушните електропроводи ще бъдат обезопасени със специфични защитни изолации. Допълнително ще бъдат построени 18 трафопоста и една огромна основна станция. Той разяснява, че с изключение на казусът със загуба на птиците, енергийната инфраструктура ще бъде усъвършенствана в тази зона.

Този план ще се осъществя в региона към Бургас, тъй като оттова минава Via Pontica - вторият по значителност миграционен път на дивите птици в Европа. В българския сектор на Via Pontica най-голямо скупчване на птици се следи тъкмо към бургаските езера.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР