За чистенето на риба трябва да се използват кухненски ножици

...
За чистенето на риба трябва да се използват кухненски ножици
Коментари Харесай

Как лесно и бързо да почистим рибата

За чистенето на риба би трябвало да се употребяват кухненски ножици или изострен и еластичен нож. Бъдете деликатни, тъй като пресните риби са доста хлъзгави. Ако желаете да ги задържите крепко и да не се порежете, би трябвало да си подготвите сол и салфетка. Също по този начин се предлага честото измиване под течаща вода.

Първата стъпка на почистването на риба е премахването на люспите. Хванете я крепко за опашката и я остържете с гърба на ножа. Движете го от опашката към главата – в посока противоположна на люспите. Премахнете перките с ножиците, а опашката оформете като буквата V.

Следващата стъпка е изкормването на рибата. Поставете я върху пергаментова хартия. Разпорете коремът и с изострен нож и махнете вътрешностите. Бъдете доста деликатни с червата, тъй като те доста постоянно са цялостни с червеи, които ще се разпилян на всички места при вероятно скъсване. Запазете хайверът, който може да приготвите след това.

След отстраняването на вътрешностите премахнете и хрилете.

Погрижете се да отстраните черната коремна ципа, която придава горчив усет на месото при топлинна обработка.

Ако почиствате шаран би трябвало да отстраните седефеното кокалче, което намира от горната страна на главата при съединението с тялото. Това кокалче придава противен или горчив усет на ястието.

 Риба Шаран

След изкормването рибата би трябвало да се измие усърдно под течаща вода.

В случай че се постанова да обезкостите рибата, ви предлагаме два разновидността, по които можете да го извършите.

Обезкостяване през стомаха: Срежете корема и извадете вътрешностите. Разтворете рибата върху дъската, като кожата би трябвало да бъде отгоре. Поръсете опашката със сол и я хванете крепко, след което натиснете мощно гръбнака, с цел да го сплескате.

Сега обърнете рибата с кожата надолу върху дъската. Срежете опашката с ножици, а с върха на ножът освободете леко гръбнака. Прережете го при главата, с цел да го освободите

Обезкостяване през гърба: Ако желаете да напълните рибата през гърба, би трябвало да я срежете тъкмо около гръбнака от опашката до главата. Плъзнете ножа и от двете страни на гръбнака.

Отворете деликатно рибата и махнете вътрешностите и гръбнака. С помощта на ножици прережете костта при главата и опашката.

Ако обичате да си хапвате риба, предлагаме да опитате от тези вкусни предписания:

- сьомга на тиган;

- печена скумрия;

- пъстърва на скара;

- паниран толстолоб;

- пълнен шаран;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР