За четвърти път в последните четири години испанците са призована

...
За четвърти път в последните четири години испанците са призована
Коментари Харесай

Испанците за четвърти път избират парламент в последните четири години

За четвърти път в последните четири години испанците са призована да застанат пред изборните урни.

Испания е в политическа рецесия - не може да се реализира единодушие за сформиране на държавно управление, не се вижда излаз от рецесия в Каталуния, а и упованията са за напредък на крайнодясната партия "Вокс ".

Социологическите изследвания сочат за победител лидерът на настоящето социалистическо държавно управление Педро Санчес. Той завоюва и предходните избори в края на април, само че не съумя да сформира държавно управление, с цел да ръководи.

Анкетите обаче сочат, че дясната Народна партия и най-много крайнодясната "Вокс ", която може да се трансформира в третата политически мощ в страната, ще засилят въздействието си. "Вокс " влезе през април в Конгреса на депутатите (Долната камара на парламента), което е огромен триумф, откакто крайнодесните нямаха достъп до властта от края на франкистката тирания през 1975 година. Според допитванията "Вокс " може да удвои депутатите си до близо 50 в 350-местната Долна камара. Наблюдателите обаче считат, че и тези избори евентуално няма да сложат завършек на политическата неустойчивост. Прогнозите са, че нито левият блок (социалистите, "Подемос " и "Мас Паис " - отцепници от "Подемос "), нито десният (Народната партия, "Вокс " и "Сиудаданос ") ще получат болшинство в новия състав на Народното събрание.

С повърхност от 504 645 кв.км, Испания е четвъртата по величина страна в Европа след Русия, Украйна и Франция и втора в Европейския съюз. Според конституцията от 1978 година, призната с референдум, тя е обществена и демократична правова страна под формата на парламентарна конституционна монархия отпред с унаследен монарх - Филип VI сега, и двукамарен парламент (Cortes Generales).

Законодателна власт се реализира от Генерални кортеси (парламент), състоящ се от две камари - Сенат (Горна камара - 256 души) и Конгрес на депутатите (350 души), избирани за четири години. Изпълнителна власт се реализира от държавно управление отпред с министър-председател, който на испански се назовава ръководител на държавното управление.

Освен това страната е разграничена на 17 самостоятелни района и два самостоятелни града с друга степен на автономия, които имат свои парламенти и държавни управления, с необятни компетенции.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР