За четвърти път ловешки лекари и жители на града блокираха

За четвърти път ловешки лекари и жители на града блокираха ...

Лекари и жители на Ловеч блокираха пътя София.

За четвърти път ловешки лекари и жители на града блокираха пътя от София за Варна в близост до пътен възел Абланица в знак на протест срещу тежкото финансово състояние на болницата в Ловеч. Местните настояха за повече яснота около бъдещето на лечебното заведение. Междувременно от здравното министерство съобщиха, че до края на следващата седмица ще бъдат изплатени заплатите на работещите в болницата.
 
Блокадата на движението в местността се реализира за четвърта поредна неделя. Ловешките медици не са получавали заплатите си февруари, март и април. Доскоро болницата е била без медикаменти и пациентите са били принудени да си ги купуват. В резултат на тежкото финансово положение на здравното заведение много лекари и медицински сестри напуснаха.
 

В навечерието на поредния протест от Министерството на здравеопазването обявиха в съобщение до медиите, че до края на идната седмица ще бъдат изплатени възнагражденията на персонала в болницата и по този начин щяло да се преодолее изоставането.
 
След трудни преговори от ведомството постигнали споразумение за разсрочване на задълженията на лечебното заведение към основните кредитори, като най-големият кредитор е опростил лихвите и 300 000 лв. от задълженията на лечебното заведение.
 
В допълнение от министерството информират, че след правителствено решение болницата ще получи 1 млн. лв. безлихвена възмездна финансова помощ, с която да бъдат изплатени заплатите на работещите в МБАЛ „Проф. Параскев Стоянов”.-->
 
Предстои да се направи анализ на причините и факторите, довели до тежкото финансово състояние на болницата.

Източник: dariknews.bg