За четвърта година поред нивата на осигуряване по професии и

...
За четвърта година поред нивата на осигуряване по професии и
Коментари Харесай

Осигурителните прагове и за 2020 г. ще се определят административно

За четвърта година подред равнищата на обезпечаване по специалности и сектори ще бъдат избрани административно.
Работодателските организации отхвърлят да вземат участие в определянето им към този момент четвърта година подред. Резултатът е, че кабинетът ги подвига с административен % - от следващата година с към 10 на 100.

Въведените по време на тройната коалиция минимални осигурителни прагове по стопански действия и специалности с които трябваше да се пребори укриването на приходи и осигуровки, към момента съществуват в същия си тип от 2003 година Тогава - в годините, когато всеобщо заплатите се плащаха под масата, концепцията беше да се дефинира минимална сума, върху която да се начисляват осигуровките за пенсия, даже формалната заплата да е по-ниска. Днес работодателите назовават този метод отживялост и бойкотират договарянията за съответните суми в символ на митинг.

Позицията на държавното управление е, че би трябвало да се работи за подмяна на механизма на минималните осигурителни приходи с договаряне на минимална работна заплата по стопански действия и браншове, разяснява през днешния ден пред публицисти министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, помолен от медиите да реагира на следващия отвод на работодателите да вземат участие в договарянията за размера им. Със същите думи той разяснява тематиката и преди година, само че доближаване на позициите на бизнеса и синдикатите за формулата за установяване на минималната заплата също не е реализирано към този момент.

Според министъра, представен от Българска телеграфна агенция, диалогът би трябвало да продължи, само че това не може да стане за 2020 година

Според бюджетната процедура към началото на септември минималните суми, върху които да се начисляват обществените осигуровки на работещите, би трябвало да са ясни, с цел да може на тяхна основа да се сформира бюджетът на общественото обезпечаване за идната година. В момента по него се работи на експертно равнище в Националния застрахователен институт. Срокът за внасяне на държавни бюджет в Народното събрание е 31 октомври.

" Съжалявам, че не се организираха за поредна година договаряния, само че знаете безапелационната позиция на работодателските организации, че те няма да договарят и упорстват час по-скоро да отпаднат минималните осигурителни приходи ", сподели министърът.

Национално представителните организации на бизнеса акцентират, че в някои браншове и компании, както и по райони праговете се разминават фрапантно с икономическата обстановка като вместо да лимитират, от време на време усилват сивия бранш. За да заплащат по-високи административно избрани осигуровки на хора с ниска подготовка, мениджърите са принудени да понижават чистото заплащане на останалите, е един от причините им.

Ето и някои образци за осигурителни прагове в разнообразни сфери - началник на компания за произвеждане на питиета е задоволително да се обезпечава върху 869 лева, до момента в който човек със същите отговорности, само че в месопреработването - върху 1486 лева Едновременно с това прагът за общите служащи и в двата вида компании е 560 лева Ръководител на самолетна компания би трябвало да заплаща вноски за пенсия върху най-малко 1201 лева, до момента в който сътрудника му във финансите и застраховането - 1589 лева

Във компаниите за пощенски и куриерски услуги пък и шефът и общият служащ имат идентичен предел - 560 лева

В бранша, който дава 13% от Брутният вътрешен продукт - туризма, прагът за шефовете е надалеч под междинната заплата за страната - 966 лева, а за сътрудниците им строителни бизнесмени е още по-нисък - 790 лева - прекомерно покрай сумата, върху която внасят вноски за подчинените си без никаква подготовка - 560 лева

Според средносрочната стратегия на държавното управление следващата година минималната заплата би трябвало да се вдигне с 9.8%, което е ориентир за %, с който ще скочат и минималните прагове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР