За четиринадесета поредна година в Бяла ще се проведе едно

...
За четиринадесета поредна година в Бяла ще се проведе едно
Коментари Харесай

Над 900 самодейци от 44 читалища се събират в Бяла за Националния събор на читалищата

За четиринадесета поредна година в Бяла ще се организира едно от най-големите събития за самодейни колективи по Черноморието – Националния събор на читалищата. Събитието ще бъде намерено довечера (23 юни) от 18:30 часа. В рамките на три концертни вечери откритата сцена на площад „ Европа “ в морския град ще посрещне самодейци от близо и надалеч.

Близо 900 самодейци, от 44 читалища ще показват най-хубавото от своята активност. Изявите са толкоз разнородни, колкото разнообразно е и читалищното дело.

Публиката в Бяла ще има опция да се наслаждения на жанрово многообразие: вокални групи за остарели градски и естрадни песни, колективи за достоверен и обработен фолклор, театрални колективи, фолклорни танцови обединения от всички възрасти и още доста други. В последните години уредниците означават развиването на един нетрадиционен род за читалищата – огнено шоу. Голям интерес у публиката будят и кукерите от село Дъбене, които са обичайни участници в Събора.
Организаторите дават още една опция за изява с присъединяване в ревюто „ Произведено в България - читалища “. Читалищата подреждат предмети направени от сръчните ръце на самодейците. През годините са представяни красиви картини, сувенири и предмети направени с разнообразни техники от приложното изкуство, плетива и обичайни български шевици.

Заради късият креативен сезон и незадоволителното време на самодейните колективи за подготовка, броят на читалищата-участници тази година е по-малък, само че все пак ползата към събитието не е липсващ. Организаторите си спомнят сложното начало на събитието с едвам десетина читалища от региона. Тогава те не са предполагали, че Националният събор на читалищата ще се трансформира в една от най-популярните прояви на самодейното изкуство освен по Черноморието, само че и в цялата страна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР