За Бюджет 2024, за неговите политики и изпълнение, както и

...
За Бюджет 2024, за неговите политики и изпълнение, както и
Коментари Харесай

Александър Иванов: Липсата на буфери в Бюджет 2024 застрашава влизането ни в еврозоната

За Бюджет 2024, за неговите политики и осъществяване, както и за парите на НЗОК Tribune.bg беседва с народния представител от ГЕРБ-СДС Александър Иванов.

Г-н Иванов, за пръв път от доста години парламентарната Комисия по бюджет и финанаси не приема бюджета на НЗОК, какъв знак е това?

Това значи, че има недостатъци в правенето на политиките и структурата на бюджета на Националната здравноосигурителна каса/НЗОК/.

Здравната комисия също не одобри бюджета на НЗОК поради рестриктивните мерки нови лечебни заведения да подписват контракти с Касата, недостига на лекарства и свръххоспитализациите, може ли да се реализира консенсус сред първо и второ четене?!

Надявам се да има добра връзка сред ведомствата и парламентарните групи. Ние неведнъж сме посочвали проблемите, които споменахте, да вземем за пример дефицитът на медикаменти и големите средства, които всяка година се отделят с тази цел Нещо би трябвало да се промени и с гласуването в комисии даваме явен знак, че би трябвало да има промени в тази посока.

За държавния бюджет за 2024г. терзанията са, че няма буфери и осъществяването на заложените доходи е под въпрос, основателни ли са?

Относно приходната част на Бюджет 2024 неведнъж съм изразявал мнение, че растежът, който е заложен от Министерство на финансите, е меко казано е оптимистичен - над 3%, в случай, че ЕЦБ и Световната банка споделят, че растежът ще е от 1.5 до 1.8%. Едното безпокойство е, че в случай че не се извърши този растеж, приходите в бюджета няма да подхождат на заложеното и това ще сложи под подозрение осъществяването на Бюджет 2024 с недостиг от 3%, каквато задача си е сложил финансовият министър. Това, че няма буфери в бюджета, въпреки това, считам, че заплашва влизането ни в еврозоната и допуска отсрочване с най-малко още една година от към този момент изменената дата - 1 януари 2025г.

А опитът да се обезпечат доходи в бюджета против продажба на аграрни земи, успяхте ли да го спрете?

Да, веселя се. Не считам, че разпродаването на държавните аграрни земи е резистентен метод да се попълня бюджетът, тъй като те ще свършат. Надявам се това да не се разяснява повече от страна на финансовото ведомство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че Бюджет 2024 ще бъде подсилен, в случай че инфраструктурните планове по места намерят място в него, условието остава ли?

Да, имаше връзка по въпроса на ПГ " ГЕРБ-СДС " и министърът на финансите. Видяхте, че много ремонти се направиха преди да бъде импортиран бюджетът от в началото обявения му вид. Бяха извадени над 2 милиарда лева, които съгласно нас бяха кухи доходи. Аз не преставам да не поддържам и концепцията за недостиг от 3% в бюджета, тъй като това са 6 млрд.лв., против които ще би трябвало да се теглят заеми при високи лихвени нива.

Относно инфраструктурните планове те бяха записани поименно, а не като една обща сума. Така в края на 2024г. ще забележим кой път, мост, жп сектор, учебно заведение или детска болница е изпълнен. А в случай че не са, ще питаме съответното ведомство, което е поело ангажимент. Харченето на средства за подобряването на инфраструктура работи за повишение качеството на живот на българските жители и усъвършенства изискванията за правене на бизнес в страната.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР