За Божествения план, пътя на душата и петия принцип за

...
За Божествения план, пътя на душата и петия принцип за
Коментари Харесай

Има план и душата ви знае какъв е той ♥ Дийпак ЧОПРА

За Божествения проект, пътя на душата и петия принцип за нравствен оптимизъм, споделено от книгата на индийския доктор, мъдрец и публицист „ Защо Бог се смее “ (изд. „ Кибеа “)

10 правилото за нравствен оптимизъм

♥ Има проект и душата ви знае какъв е той

Петият принцип е антидотът на безсмислието. Той гласи, че вашият живот има цел. Вие я определяте на равнището на душата си и по-късно тя се разпростира в ежедневния живот като част от Божествения проект. Колкото по-дълбоко сте свързани с проекта, толкоз по-мощна става задачата в живота ви. Нищо не може да я спре. Когато пиша за духовния път, аз доближавам до концепцията, че би трябвало да се освободя от терминология като „ душа ”, „ Бог ” и „ дух ”. Защото доколкото има единствено една реалност, ние не се нуждаем от обособен, елементарен речник за ежедневното ни битие и различен – специфичен речник за висшето ни битие. Или всичко е духовно, или нищо не е. В очите на Бог ходенето по вода е толкоз свръхестествено, колкото и способността на хемоглобина да се свързва с кислорода в кръвната клетка. Нито едното, нито другото се вижда с просто око и двете принадлежат към безпределно разгръщащия се проект на сътворението. И въпреки всичко някак ни се коства, че един живот, изпълнен за и наличие, би трябвало да е по-близо до Бог, в сравнение с различен живот, прекаран в напразно.

Дуализмът упражнява мощно въздействие върху мозъка – не можем да се освободим от категориите висш–нисш, по-добър–по-лош. Това, което е мъчно да се разбере, е, че Бог, защото не желае нищо, не изисква и нищо от нас. В нравствен смисъл един живот не е повече или по-малко скъп от различен. Крадецът през днешния ден ще се прероди в утрешния светия и противоположното. В Божествения проект всеки има роля. И защото Бог е във вас, вие самите имате безспорното право да избирате ролята си в Божествения проект. Как се реализира този проект в на практика смисъл? Основен в него е въпросът за усещането. Когато сте били бебе, вие сте се възприемали по доста стеснен метод. Това, с което не сте могли да се справите или да разберете, се е предоставяло като грижа на татко ви или майка ви. Те са ви хранили, до момента в който вие се научите да се храните сами, осигурявали са ви заслон, до момента в който вие самите можете да си го осигурите и по този начин нататък.

Докато сте развивали от ден на ден и повече качества, вашето чувство за това къде се намирате във връзка с околния свят се е променяло. С други думи, с всяка ваша крачка към самодостатъчност, вашето усещане се е променяло. Божественият проект е сходен на това. В началото персоналната мощ е доста лимитирана. Егото допуска, че би трябвало се подсигурява като сграбчва това, което желае, и отхвърля останалото. Възприятието на този стадий се лимитира до самия индивид; кръгозорът е много стеснен. Всичко, което има значение, е каква е изгодата за „ аз, мен и моето ”. Егото не се интересува от това по какъв начин азът се свързва с всичко останало. Каква подигравка: на този стадий, когато са ни дадени външни сили и власт да диктуваме събитията, точно егото се усеща най-мощно. С разширението на усещането се уголемява и вътрешният капацитет. Отвъд егото един по-различен кръг се уголемява във всички направления.

В Божествения  проект, на равнището на душата индивидът може да се уголемява безгранично. Вие стартирате да наблюдавате какъв брой необикновено е проведено сътворението с каква идеална грижа и безкрайна просветеност. Колкото повече се уголемява усещането ви, толкоз повече се доближавате до Бог. Няма потребност даже да го търсите, би трябвало единствено да погледнете. В последна сметка, всичко е към този момент Бог, тъй че е въпрос да виждате все по-надълбоко. Придобивате визия, която е в естетика с най-фините аспекти на хубостта и истината. Едно от най-големите богатства на съществуването е, че всеки се ражда с готовност да прозре от ден на ден и повече. Ето за какво индийските мъдреци вярвали, че даже мисленето за Бог е знак, че той сигурно един ден ще се появи. Оказва се, че разширението на съзнанието е самият Божествен проект. Няма различен. С разширението на вашето схващане вие от ден на ден се убеждавате, че сте част от Божествения  проект. Нищо повече не се изисква от вас, а и в никакъв случай не се е изисквало.

От: „ Защо Бог се смее “, Дийпак Чопра, превод Яна Божинова, изд. „ Кибеа “, 2010 година
Снимка: goodreads.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР