За Бъдни вечер ястията трябва да са нечетен брой и

...
За Бъдни вечер ястията трябва да са нечетен брой и
Коментари Харесай

Примерно меню за Бъдни Вечер

За Бъдни вечер ястията би трябвало да са нечетен брой и наложително да са постни. Задължително е на трапезата да има питка с шансове, варено жито, чушки пълнени с фасул, постни сарми и ошав. Другите постни ястия са по желание. След като се нахранят всички, масата не се разчиства и се оставя по този начин до сутринта.

Чушките, пълнени с фасул

 Пълнени чушки с фасул Снимка: Елена Стефанова Йорданова

Чушките, пълнени с фасул, са едно от обичаните постни ястия на дребни и огромни за Бъдни вечер.

Необходими артикули: 14 сухи чушки, 2 чаши бял фасул, не доста наедрял, половин супена лъжица червен пипер, 1 глава лук, 50 мл олио, сол и черен пипер на усет, 1 щипка джоджен.

Бобът се накисва от предходната вечер. На сутринта се измива добре и се кипва. Първата вода се излива и още веднъж се поставя да се вари до омекване. Лукът се нарязва на ситно, запържва се леко и се прибавя аленият пипер, солта и черният пипер. Смесва се с боба и се разбърква добре. Добавя се джоджен. Чушките се накисват в гореща вода, с цел да набъбнат. Пълнят се с боба и се подреждат в тава. Заливат се с една чаша топла вода и се пекат под похлупак 30-45 минути.

Постни сарми

 Постни сарми

На Бъдни вечер наложителни са сармите – с лозови или със зелеви листа.

Необходими артикули: 20 зелеви листа от кисело зеле или 40 лозови листа, чаша и половина ориз, 1 глава лук, 3 чаени лъжички доматено пюре, 60 мл олио, сол и черен пипер на усет.

Лукът се нарязва на ситно, запържва се леко и се прибавя оризът. Добавя се топла вода – 2 чаши и се задушава леко оризът. Добавя се доматеното пюре, солта и пиперът. Плънката се поставя в листата. Ако са зелеви, сармите се вършат огромни, лозовите сармички могат да бъдат и напълно дребни. Лозовите сармички се вършат от два листа. Зелевите сарми се подреждат в тавичка, закриват се с похлупак и се пекат, а лозовите се поставят в паница, закриват се с паница и се варят на муден огън към 40 минути.

Пастет от фасул

 Пастет от фасул

Пастетът от зрял боб е идеално ядене за Бъдни вечер. Триста грама зрял боб се накисват от предходната вечер, на сутринта се сваряват, пасират се и се прибавя малко вода от варенето, с цел да стане като пюре. Подправя се по усет с подправки и се поръсва с нарязан на ситно запържен лук.

Ошав

 Ошав Снимка: Десислава Дончева

За десерт е уместно да се направи ошав, който също доста пасва в менюто за Бъдни вечер. Той символизира богатата годишна продукция през идната година. За един литър вода са нужни 250 грама сушени плодове – сушени сини сливи, сушени ябълки и сушени круши.

Сушените плодове се заливат със студена вода и се оставят да престоят три часа. След това се кипват, прибавя се захар на усет и се оставя да престои 4 часа. Сервира се леден.

Разгледайте и нашите подбрани предписания за Бъдни Вечер.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР