За автор, който публикува първия си роман, всяка предварителна поръчка

...
За автор, който публикува първия си роман, всяка предварителна поръчка
Коментари Харесай

Принцът, който си купи предварително първото издание на първия роман на Джейн Остин

За създател, който разгласява първия си разказ, всяка предварителна поръчка е скъпа. За Джейн Остин, 36-годишна писателка, която полираше прозата си като четеше на глас на фамилията си, завладяването на книжния пазар на Англия през 19 век пристигна с малко кралска помощ. Едно ново изобретение – сметка за 15 шилинга от 1811 година за романа „ Разум и усеща “ на Остин с дата два дни преди книгата да бъде издадена, подписана от принца-регент (по-късно Джордж IV), дава светлина за възхода към известност на Джейн и културната мощност на самия принц.

„ Като първа документирана покупка на разказ на Остин тя поражда всевъзможни спекулации, да не приказваме за иронията “, споделя историкът Сара Глосон. „ Принцът, въпреки и да е хокан от огромна част от обществото за метода си на живот, в действителност в обществения си кръг е нещо като инфлуенсър, тъй че фактът, че той има евентуално едно от първите копия на „ Разум и усеща “ – а може би даже първото – е незабравим. “

 George IV van het Verenigd Koninkrijk

Джордж IV

Джордж, който ръководи като принц-регент от 1811 година заради заболяването на татко си Джордж III, се възкача на трона през 1820 година и буйно събирал книги, творби на изкуството и мебели в огромни количества. Карикатуристите в пресата го рисуват като обичащ лукса и себелюбив, само че принцът прави стратегически ход и става съпритежател на лондонската Morning Post в опит да направи обществения си имидж по-благочестив. Когато във вестниците се появят неподходящи материали за него, той изкупува целия тираж и съди издателите.

Огромният вкус на принца-регент към литературата стига до модерни творби и военна история, „ която беше единствената област, в която той харчеше повече “, споделя Ема Стюарт, старши организатор на книги и ръкописи в Кралската библиотека. „ Доколкото ни е известно сега, голям брой от неговата художествена литература е закупена, вместо да му бъде просто подарена от неговите продавачи и сътрудници. “

Джордж IV е оставил добре документирана диря от сметки, която наброява към 1800 единствено в замъка Уиндзор и кани откривателите на Джейн Остин да се впуснат в едно историческо пътешестване. Докторантът от Университета в Пенсилвания Никълъс Фортек, да вземем за пример, трансферира сметките в една от кутиите на принца в Кралската библиотека и архиви, и попадна на сметка от 28 октомври 1811 година, издадена от една от обичаните книжни компании на Джордж – Becket & Porter.

Името на Остин, позната на мнозина като цветен и пресен романист от живота и маниерите от началото на 19 век, хваща окото на Фортек. „ Няколко дни по-късно се върнах към сметката и погледнах на кои дати е била оповестена „ Разум и усеща “, споделя той. „ Тогава ми хрумна, че това е сметка за една доста много ранна покупка на книгата. Трябваше да се разровя още малко в много грандиозните хроники на литература на Остен, с цел да схвана, че това в действителност е най-ранната такава сметка. “

Как обаче дебютният разказ на щерка на духовник притегля вниманието на принца? Проявявайки същата досетливост и просветеност, каквато дава и на героините си, Остин прави проект по какъв начин да види работата си в щемпел. Тя заплаща на издателя Томас Егертън, който нормално се занимава с военни книги, да управлява продажбите и разпространяването на творбата й. Когато тя излиза на пазара, името й не е на заглавната страница. Докато Остин минава през издателския свят, постоянно благодарение на брат си Хенри, регентът се среща с писатели като сър Уолтър Скот и Ричард Бринсли Шеридан.

Както при доста бестселъри от това време, и тук става въпрос за персонални връзки. В Англия по времето на Джейн Остин „ разликите сред печатарите, издателите и продавачите на книги са по-мъгляви, в сравнение с в този момент “, споделя Оливър Уолтън, координатор и организатор на програмата на Georgian Papers, в Кралската библиотека. През есента на 1811 година издателската промишленост е тясно сплотена. „ Егертън познаваше Бекет. Бекет позна принца. Така че оповестената художествена литературна творба от щерка на свещеника може в последна сметка да бъде начислена на принц след отпечатването й, защото бизнес връзките бяха локализирани и общността не беше огромна “, прибавя Фортек.

Джейн от своя страна знае за репутацията на принца. Тя се причислява към публичното отрицание към екстравагантния му метод на живот и иизпита сърдечна злост към Джордж IV. Въпреки това Остин посвещава романа си „ Ема “ (1815 г.) на него, когато е поканен да го направи. Междувременно откритието на Фортек поражда нова мистерия: Къде е копието на „ Разум и усеща “ на принца.

Архивистите от Уиндзор споделят, че в действителност то от дълго време е напуснало рафтовете. „ Екипът на Кралската библиотека е анализирал историческите описи и е разкрил доказателства, че книгата е била в Брайтън през 20-те години на 19 век, само че до 60-те към този момент я няма “, споделя Уолтън.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР