За атаки в Харковска и Запорожка област съобщава Киев. Москва

...
За атаки в Харковска и Запорожка област съобщава Киев. Москва
Коментари Харесай

Бъдещето на зърнената сделка - споразумението между Украйна и Русия изтича утре

За офанзиви в Харковска и Запорожка област оповестява Киев. Москва - за набези с дронове на Кримския полуостров. Русия разполага с задоволително касетъчни муниции и в случай че се наложи, ще ги употребява - съобщи съветският президент Владимир Путин. Последният транспортен съд част от така наречен зърнена договорка за експорт на украинска продукция през Черно море, потегли през днешния ден от Одеса. Споразумението сред Украйна и Русия, реализирано с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации, и удължавано няколко пъти, изтича на следващия ден.

По информация на локалните управляващи град Харков евентуално е нападнат с ракети С-300. Няма данни за потърпевши. Трима ранени и материални вреди са нанесени в Запорожка област след съветски обстрел. Според последните данни на украинското разузнаване, борбата за Бахмут продължава - руснаците укрепват позициите си и в града идват елитни елементи.



Руските системи за Противовъздушна отбрана и Черноморският флот са отблъснали офанзива с украински дронове в Севастопол на Кримския полуостров, твърди Москва. Няма данни за потърпевши. Украинците не изключиха опцията нападението да е " провокация ". Украинското контранастъпление не дава резултати, сподели съветският президент Владимир Путин. Той добави, че Русия разполага с касетъчни муниции и че при нужда ще ги употребява:

" Искам да отбележа, че Руската федерация разполага с задоволително ресурси от разнообразни типове касетъчни муниции. Различни типове. Не сме го правили до момента, не сме ги употребявали. Не е било належащо, без значение, че в избран интервал имаше прочут дефицит на муниции. Но, несъмнено, в случай че се употребяват против нас, си оставяме правото на огледални дейности. "



От пристанището в Одеса потегли последният транспортен съд, който пътува по силата на така наречен зърнена договорка. Споразумение за експорт на украинско зърно през Черно море, реализирано предходната година, с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации. Документът изтича на следващия ден и не е ясно дали ще бъде продължен. Москва заплашва да приключи присъединяване си в съглашението, с изказванието, че останалите страни по контракта не извършват заложеното в него.

В края на предходната седмица президентът Путин, сподели, че нито едно искане на Москва не е изпълнено. Освен за омекотен експорт на храни и торове, Русия упорства за възобновяване на връзката на съветската банка Росселхозбанк към световната SWIFT система, от която беше изключена поради нахлуването в Украйна. Европейски Съюз обмисля да облекчи износа на съветско зърно и торове, като позволи свързване на дъщерно сдружение на банката със SWIFT системата, само че решение към момента няма.



фотоси: БТА/Архив

В Киев разясниха, че още в края на юни Русия е спряла да записва кораби, които да изнасят украинско зърно, и по този начин на процедура е прекратила договорката. Готвим се за всички вероятни сюжети, разясняват от украинската столица. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш чака отговор на писмо до Кремъл с предложение за удължение на договорката. А съгласно турския президент Реджеп Ердоган, договарянията за удължение на договорката не престават:

" Знаете, приготвяме визитата на господин Путин през август, имаме и единодушие, че Черноморският зърнен кулоар би трябвало да бъде продължен. Г-н Гутериш от Организация на обединените нации също е изпратил писмо на Путин. Надявам се, че по-късно и след взаимните ни старания, зърнената договорка ще бъде удължена. "

Според специалисти, прекратяването на износа на украинско зърно през Черно море ще заплаши продоволствената сигурност в световен мащаб.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР