За американският журналист Еван Гершкович явяванията в московските съдилища през

...
За американският журналист Еван Гершкович явяванията в московските съдилища през
Коментари Харесай

След повече от година в руски затвор: Ще бъде ли освободен скоро журналистът Еван Гершкович?

За американският публицист Еван Гершкович явяванията в московските съдилища през последната година не са необикновени. Обвинен в шпионаж против Руската Федерация, той беше арестуван предходната година и от този момент се намира в пандизът в Лефортово. Съдебните съвещания постоянно са закрити. Жалбите му също се отхвърлят, а престоят му зад решетките постоянно се удължава. А в този момент му е подредено да остане в пандиза най-малко до 30 юни в очакване на правосъдния развой - това е петото удължение на задържането му. Гершкович бе задържан по време на командировка за The Wall Street Journal в град Екатеринбург в Уралските планини. Федералната работа за сигурност твърди, че той е работил по заповед на Съединени американски щати за събиране на държавни секрети, само че не дава доказателства в поддръжка на обвиняването. Списанието и държавното управление на Съединени американски щати отхвърлят обвиняванията.
Това е първият случай, в който публицист, задграничен сътрудник, упълномощен от съветското външно министерство, е задържан в Русия. Такова нещо не се е случвало от Студената Война насам.
Полина Иванова, кореспондент от Financial Times

Администрацията на Байдън желае освобождението на Гершкович, който е застрашен от 20 години затвор. Министерството на външните работи на Русия съобщи, че би обмислило замяна на пандизчии, само че единствено след изговаряне на присъда по процеса против него, който към момента не е почнал. Президентът Владимир Путин загатна, че би бил подготвен да го размени с съветски жител в Германия, който дава отговор на описанието на Вадим Красиков. Той излежава животна присъда в Берлин за ликвидиране през 2019.

Властите в Съединени американски щати бяха създали предложение за замяна на Гершкович предходната година, което беше отхвърлено от Русия.
Обвиненията против Еван са изрично погрешни. Те не са друго пояснение на събитията. Те са небивалица.
Лин Трейси, дипломат на Съединени американски щати в Русия

Приятелите на Гершкович в този момент са измежду най-яростните покровители за освобождението му. Те означават, че договарянията за размяната се водят на фона на доста " трескава " конюнктура. Това включва напрежението със Запада по отношение на войната в Украйна, неотдавнашното нахлуване против концертна зала в Москва и президентските избори в Съединени американски щати.

Въпреки това те се надяват, че 2024 година може да е годината, в която Гершкович най-сетне ще бъде освободен.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР