За 89 – ти път, в края на лятото Оряхово

...
За 89 – ти път, в края на лятото Оряхово
Коментари Харесай

В Оряхово се проведоха за XXIV-ти път Празници на духовите оркестри „Дико Илиев“ /снимки/

За 89 – ти път, в края на лятото Оряхово чества своите „ Панаирни дни “.
Граждани и посетители на града, за следващ път се любуваха на устоялата на време и нрави пъстра плетеница от сцена, фолклор, изобразително изкуство и духова музика.
Панаирните дни стартираха с две забавни креативен изложби на картини и експонати.
През целият ден, жителите и гостите на града имаха опцията да прегледат изложбите на Исторически музей – Оряхово.
Първата - „ От перото до печатниците – оряховски калейдоскоп “, бе подредена в централната постройка на музея и показа средствата за писане и пресъздаване на словото от предишния век, в подтекста на локалната история - пишещи машини „ Идеал “, „ Континентал “ и „ Олимпия “, евентуално обслужващи Оряховските банки, мастилницата на полицейския шеф на града Михал Братанов, както и други красиво направени, мастилници от 30-те години на ХХ век с перодръжките към тях. Сред скъпите експонати е писалката на създателя на музея Никола Коцев. Важен акцент в изложбата са данните за печатниците и книжарниците в Оряхово. Историческият калейдоскоп насочва към активността на Иван Томов и Никола Д. Йоцев като видни печатари и книжари в града. В последните витрини са показани пишещата машина на Йордан Станев – съгражданин с краеведчески дух и на читалище „ Надежда 1871 “ в Оряхово.
Втората галерия - „ Из творчеството на проф. Марин Коцев “, бе изпълнила залата на Художествената изложба „ Проф. Марин Върбанов “ – Оряхово с общо 66 табла, които вкарват в духовния свят на художника с оряховски корени, дълготраен учител в Художествената академия, чието творчество е скъп принос в храма на българската просвета. Това бе юбилейна галерия, с която проф. Марин Коцев гостува на обичаното от него родно Оряхово, а градът с нейното разкриване показва своето огромно почитание към надарения си съгражданин, наследник на създателя на музея в града Никола Коцев. Показани бяха фотоси на произведения от разнообразни интервали, както и мощно въздействащи негови стихове.
По традиция, през първата вечер от панаирните дни, се организираха XXIV-те „ Празници на духовите оркестри „ Дико Илиев “.
Водещ на събитието бе Митко Димитров, прочут на всички като водещ от Българско национално радио, сега Пресаташе „ Служба военна полиция “ към Министерството на защитата в България. Благодарение на своята харизма и опит като дълготраен водещ на най – известното радио в България, той способства за прелестното въодушевление през цялата петъчна вечер от откриването на „ Панаирни дни Оряхово 2020 “.
Боряна Маринова, Секретар на Народно читалище „ Надежда 1871 “ – Оряхово, откри Панаирните дни с послание към жителите и гостите на Оряхово.
Стартът на „ Празниците на духовите оркестри „ Дико Илиев “ – 2020, бе даден от домакините – музикантите от Духов оркестър „ Дико Илиев “ към Народно читалище „ Надежда 1871 “ в Оряхово с мажоретен състав „ Александрийка “.
Духов оркестър „ Дико Илиев при НЧ „ Надежда 1871 “ - Оряхово е учреден през 1953 година. Негов диригент от 1955 до 1970 година е композиторът Дико Илиев. От 1988 година до 2020 година диригент на оркестъра е Кузман Кузманов. Днес негов живописен началник е - Калоян Трайков. Оркестърът е взел участие годишно в голям брой фестивали, прегледи и празници в страната, а мажоретен състав „ Александрийка “ при НЧ „ Надежда 1871 “ е основан през 2010 година, с живописен началник госпожа Боряна Маринова и танцува под съпровода на духовия оркестър, изпълнявайки постановки по музиката на Дико Илиев. Репертоарът им е разнороден и са взели участие са в редица празници в страната и чужбина.
За прелестното въодушевление на всички свириха и Представителен духов оркестър „ Стефан Стефанов “ от Елин Пелин, със мажоретен състав „ Нани-денс “. Той е основан през 1951 година от н.у. Стефан Стефанов и през днешния ден с горделивост носи името на своя основател. Оркестърът е същинска школа за музикална просвета и обучение. В досегашната му активност са подготвени над 3000 деца, юноши и девойки, като доста от тях са поели по професионалния път на музиката. Репертоарът на оркестъра е богат и включва маршове, българска национална музика, модерни и типичен музикални творби. През 2021 година съставът ще означи своя 70 годишен празник. През дългия си креативен път оркестърът е отбелязал доста участия в локални, общински и национални тържества, фестивали и състезания.
Мажоретен състав „ Нани - Денс “ към НЧ „ Иван Вазов 1919 “ в с. Столник е на сцена повече от 10 години и интензивно взе участие в активността на читалището, утвърдил своето наличие в културния живот на община Елин Пелин.
Изключително усещане направиха и младите музиканти от Младежки духов оркестър „ Оряхово Брас Бенд “ към ЦПЛР – ОДК – гр.Оряхово. За пети път Празниците на духовите оркестри „ Дико Илиев “ са сцена за гаранцията, че в Оряхово постоянно ще има духова музика в лицето на момчетата и девойките от Младежки духов оркестър „ Оряхово Брас Бенд “ при Център за поддръжка за личностно развиване - Общински детски комплекс „ Людмила Живкова” - Оряхово, с началник и диригент Николай Пеев. Оркестърът е основан през месец октомври 2015 година и в него вземат участие възпитаници от V до ХІ клас / 10 – 18 годишни/. За късата си креативна биография оркестърът интензивно участва в културния календар на Оряхово с участия на всички локални празненства.
Последният духов оркестър, взел участие в XXIV-те „ Празници на духовите оркестри „ Дико Илиев “ тази година бе Представителен духов оркестър от Търговище.
Духовият оркестър към Община Търговище е следовник на Търговищкия боен духов оркестър и е осезателен факт в културния живот на града. Възникнал като естествена нужда на популацията, през днешния ден без духовия оркестър не минава нито един празник в Търговище и с съображение дефинира самочувствието на локалната общественост, основава настроението на жителите, спомага за музикалното образование и на подрастващите. Жаждата за градски духов оркестър подтиква група младежи и маестро Васил Абрашев да положат началото на Духовия оркестър в Община Търговище през далечната 1967 година. След пенсионирането на маестро Абрашев на диригентския пулт застава маестро Красимира Коларова, а от средата на 2020 година диригент на Духовия оркестър е маестро доктор Росица Бояджиева – Вълева и концерт занаятчия и шеф Иван Стоянов. През годините, към този момент повече от половин век, Търговищкият духов оркестър реализира и развива личен образ и във визитката си пази спомен и за личен фестивал. Репертоарът на Духовия оркестър включва творби от предкласиката и класиката до модерни пиеси от български и задгранични композитори, обработки на български и задграничен фолклор, известни пиеси от мюзикъли, оперети, рок и известна музика. Част от пиесите са написани особено за Духовия оркестър към Община Търговище.
Първата вечер от „ Панаирни дни – Оряхово 2020 “ бе закрита с Концерт на известната и обичана от няколко генерации певица Кристина Димитрова, която извърши едни от най- обичаните и завладяващи песни от своя репертоар.
Втората вечер от „ Панаирни дни – Оряхово 2020 “ бе белязана от българския фолклор. Водещ на събитието в събота бе обичаният от всички българи артист Георги Мамалев, който поздрави посетители и жители с песни от своя репертоар и се погрижи за прелестното въодушевление през цялата вечер.
За чувството за българско се погрижиха невероятните танцьори и самодейци от четири фолклорни състава, които със своите осъществявания развълнуваха публиката на панаирно Оряхово.
Първи на сцената танцуваха домакините от Автентичен танцов състав „ Оряховски ритми “ към Народно читалище „ Надежда 1871 “. Танцовият състав съществува от 1984 година и е с сегашен хореограф Боряна Маринова. Притежава разнороден репертоар от достоверни хора, както от нашия край, по този начин и от други фолклорни области. Навсякъде, където съставът взе участие във фестивали и празници, танците и носиите му впечатляват публиката. Ризите, вълнениците и престилките са тъкани и везани при започване на предишния век и към този момент са на по 100 години. Танцовият състав взе участие в редица празници тук и в други градове в страната, в интернационалните фестивали както у нас.
Следващият състав е „ Изворче “, младата промяна на Народно читалище „ Надежда 1871 “, основан през 1996 година. Репертоарът му е разнороден, обработен, достоверен и в по–голямата си част доминират осъществявания по музика на Дико Илиев. Танцовия състав е взел участие в голям брой интернационалните фестивали, както и доста участия в България.
Изключително усещане и въодушевление направиха и гостите на вечерта, които за първи път се изявяват на оряховска сцена - Танцова школа „ Цветков " от Козлодуй, основана на 28 февруари 2017 година, от Александър Цветков. В школата танцуват близо 180 индивида от всички възрастови групи, като най-малкия танцьор е на 3 година, а най-големия на 60. Школата се състои общо от шест групи. Детски танцов състав; Детско-юношески танцов състав; 3 групи за феновете на Български национални хора и отбор. За 3 години школата има доста грамоти и награди от фестивали в страната и отвън. В школата се учат хора от всички етнографски области на страната и даже отвън нея, а детско-юношеския танцов състав и ансамбъла учат театрални танци също от всички краища на България.
Последни на сцената се изявиха прелестните танцьори на Танцов клуб „ Жива вода “ – Оряхово, основан непринудено и учреден в края на 2009 година от мераклии. Ръководител на клуба е Капка Илиева, която желае да открие, научи и съобщи на идните генерации българските обичаи и дух посредством танца, непокътнат от поколенията. Нейният лозунг е: „ Ида от древността, отивам във вековете.”
Кметът на Община Оряхово, господин Росен Добрев, поздрави всички присъстващи на мероприятието със особено послание, обвързвано с празниците на обичаното им Оряхово.
За всички участващи община бе подготвила – плакет, цветя, грамота, бутилка вино на „ Шато Бургозоне “ и маршрутна карта „ Дунав Ултра “
Специален посетител реализатор на вечерта бе известната поп - фолк изпълнителка Галена, която закри вечерта и „ Панаирни дни Оряхово – 2020 “.
Певицата стартира своя концерт с фолклорни осъществявания, право българско хоро, което всички фенове, дружно изиграха, вечерта приключи с ефектна заря на фона на емблематичното Дунавско хоро по музика на Дико Илиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР