За 66% тарифите по застраховката Гражданска отговорност в момента са

...
За 66% тарифите по застраховката Гражданска отговорност в момента са
Коментари Харесай

Над 80 от руснаците подкрепят въвеждането на бонус малус

За 66% цените по застраховката " Гражданска отговорност " сега са високи

Всерусийският център за проучване на публичното мнение (ВЦИОМ) оповести резултатите от социологическо изследване на настройките за либерализация на цените по автомобилната застраховка " Гражданска отговорност ". Повечето притежатели на возила възприемат позитивно въвеждането на " бонус-малус " система, като 83% от респондентите са съгласни с либерализирането на цените. 74 на 100 считат, че промяната ще опрости приемането на компенсации, за 82% новостите ще подобрят урегулирането на конфликтните обстановки при ПТП, а 76 на 100 смятат, че измененията ще подсигуряват на потърпевшите приемането на компенсации при ПТП. С догатката, че лавица е нужна единствено за водачите без опит, не са съгласни 79% от запитаните.
Над половината от запитаните (57%) са задоволени от застраховката в сегашния й тип. За 66% от респондентите цените по застраховката сега са високи. 88% от водачите желаят самостоятелен метод, а не уравниловка. Повечето участници (88%) в изследването смятат, че оптималното решение при тарифирането е преразпределянето на риска и определяне на по-високи цени за джигитите на пътя, както и по-ниски за изрядните водачи.
90% са безапелационни, че всеки лидер би трябвало да заплаща застраховка на база на шофьорската си история. Респондентите (61%) смятат още, че загуби на фирмите носят виновниците на ПТП и по тази причина техните застраховки би трябвало да бъдат по-високи.
Повечето запитани смятат, че либерализирането на пазара се състои в: подучване за деликатните водачи (70%), наказване за водачите, които постоянно провокират рискови обстановки и попадат в ПТП (64%), поевтиняване нао застраховките за множеството водачи (57%). Автомобилистите смятат, че въвеждането на " бонус-малус " като цяло е в интерес на самите ползватели на застраховката (42%) и на популацията (20%), само че също по този начин са преференциални и за застрахователните компании (39%).
Проучването на ВЦИОМ е извършено през декември 2018 година измежду 1000 водачи от градове с население над 100 хиляди души.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР