За 53-ти пореден ден граждани се събраха на антиправителствен протест

...
За 53-ти пореден ден граждани се събраха на антиправителствен протест
Коментари Харесай

Ден 53: Бивш служебен премиер пак се включи в протестите

За 53-ти следващ ден жители се събраха на антиправителствен митинг в центъра на София. За следващ път в демонстрациите се включи някогашен министър-председател на България - първият длъжностен министър председател Ренета Инджова (1994-1995).

" Наричат ни метежници, по тази причина да ги пометем. Не скрих от вас, че ни чака не еднократна борба, а дълъг маратон. Маратонът започва в сряда, в 8:00 ч. сутринта ", сподели тя, визирайки готвените за 2 септември всеобщи митинги в първия ден от есенната сесия на Народното събрание. И добави: " Тръгнаха от улицата и улицата е мястото, където ще ги изпратим. "

Инджова напомни, че на една от най-популярните нейни карикатури преди време е била изобразена с метла. " Защото мога да шетам ", пошегува се тя.

" Добре пристигнали на същия площад, против същите хора ", поздрави протестиращите един от основните уредници и член на така наречен Отровно трио - Арман Бабикян. Той също прикани всички да вземат участие в антиправителствените демонстрации на 2 септември. " Ще са нужни доста метли, с цел да изметем толкоз доста отпадък " , съобщи той.

Три софийски кръстовища остават блокирани в 53-тия ден от антиправителствените митинги в столицата. Исканията на стачкуващите на Орлов мост, пред Софийския университет " Св. Климент Охридски " и в региона на пл. " Независимост " остават непроменени - незабавна оставка на министър-председателя Бойко Борисов и на основния прокурор Иван Гешев.

Според най-активните участници в митингите нощуващите в палатковите лагери стават от ден на ден. Според техни разкази последната нощ е минала умерено.

" Всичко беше напълно умерено, ходихме и при майките, ходихме и на фонтана. Хората си седят приказваме си забавни неща. Все повече хора нощуват тук. Празнувахме два рождени дни, събираме сили за огромния митинг на 2 септември ", описаха протестиращи пред БНР.



През днешния ден изненадващи блокади на институции не бяха осъществени. Тази вечер има нормалното наличие на стотици хора със флагове и транспаранти в зоната на така наречен Триъгълник на властта - сред президентството, Министерския съвет и Народното събрание.

Обстановката е спокойна, началото на митинга е планувано за 20:00 ч. В момента се инсталира сцената, от която ще приказват ораторите.

" Имаше няколко заблудени индивида с коли, които се пробваха да преминат през кръстовището. Опитаха се, само че не съумяха – полицията ги спря и ги върна назад. Промени им се отношението към нас, наподобява, след тези произшествия, на полицията. Постоянно патрулират в близост. Ние сме спокойни, пристигнали сме тук с избрана цел. Тези, които не са съгласни, имат право да не са съгласни, нямат право да разрушават ", обявиха пред БНР от палатковия лагер пред Софийския университет.

И довечера ще се организира контрапротест пред постройката на румънското посолство. Там през последните десетина дни се събират жители, недоволни от блокирането на централни кръстовища в София.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР